Societat

Pànic a Tòquio després de l'augment de la radioactivitat

El vent dóna una treva i està dispersant el material radioactiu cap a l'oceà, però la direcció pot tornar a canviar

Els nivells de radiació a la ciutat de Maebashi, a 100 quilòmetres al nord de Tòquio, són deu cops superiors als normals

El pànic s'ha apoderat aquest dimarts de Tòquio després que hagi augmentat la radioactivitat a la central nuclear de Fukushima, colpejada pel terratrèmol al nord de la capital.

Centenars de persones han sortit de la ciutat i hi ha hagut aglomeracions per comprar aliments i provisions.

Certes ambaixades han aconsellat els seus treballadors que abandonin les àrees afectades, els turistes han retallat les seves vacances i companyies multinacionals han demanat als seus empleats que surtin de Tòquio després que lleugers nivells de radiació fossin detectats en una de les ciutats més grans del món, segons informa Reuters.

Milers de persones han decidit abandonar el país

El vent, però, ha donat una treva i està dispersant el material radioactiu cap a l'oceà.

Vents procedents de la central afectada de Fukushima Daiichi, situada a uns 240 quilòmetres al nord de Tòquio, han bufat en un primer moment en direcció al sud-oest, cap a la capital nipona.

Però, segons ha informat l'Organització Mundial de la Meteorologia, els vents han canviat de direcció i ara estan dispersant el material radioactiu des de la planta nuclear cap a l'Oceà Pacífic.

Tot i això, l'entitat mundial ha advertit que la direcció dels vents podria tornar a canviar.

Els científics fan una crida a la calma

“El material radioactiu arribarà a Tòquio però no és dolent per a l'ésser humà perquè s'haurà dissipat quan arribi a Tòquio”, ha assegurat Koji Yamazaki, professor de ciències mediambientals a la Universitat de Hokkaido.

“Si el vent va a més, significarà que el material volarà més ràpid però també es dispersarà més aviat en l'aire”, ha afirmat.

Els nivells de radiació a la ciutat de Maebashi, a 100 quilòmetres al nord de Tòquio, són deu cops superiors als normals aquest dimarts, segons ha informat l'agència de notícies Kyodo citant el govern.

La notícia arriba després que s'hagi sabut que a les deu de la nit de dilluns, hora catalana, hi ha hagut una nova explosió a la central nuclear de Fukushima, en aquest cas al reactor 2 dels quatre que té la planta.

D'altra banda, hi ha hagut un incendi al reactor número 4 [de la planta de Fukushima] i els nivells de radiació a l'entorn de l'àrea han pujat de forma significativa.

“La possibilitat que hi hagi més fuites radioactives creix”, ha dit el primer ministre japonès, Naoto Kan, adreçant-se al país.

Els nivells de radiació han augmentat quatre dies després del terratrèmol i el tsunami que ha devastat el nord del Japó i que ha afectat seriosament aquesta planta nuclear entre altres instal·lacions. Amb tot, el govern continua assegurant que la radiació “no és un problema”.

D'altra banda, El primer ministre japonès ha urgit la població a trenta quilòmetres a la rodona de la planta nuclear, al nord de la capital, que es quedin a casa, subratllant l'escalada dramàtica de la crisi nuclear al país, el pitjor problema amb aquest tipus d'energia des del desastre de la planta de Txernòbil, a Ucraïna, el 1986.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.