Societat

Convoquen manifestacions en 20 ciutats de l'Estat contra l'energia nuclear

Ecologistes en Acció ha fet una convocatòria perquè demà es realitzin actes de solidaritat amb el poble japonès

Segons l'ONG, la central de Garoña “té més problemes de seguretat” que un dels reactors de Fukushima

Ecologistes en Acció ha fet una convocatòria perquè demà es realitzin actes de solidaritat amb el poble japonès i de rebot amb l'energia nuclear en 20 ciutats de l'Estat, ja que consideren que a Fukushima I “s'ha produït el segon accident més greu de la història nuclear mundial, després de Txernòbil” alhora que alerten sobre la “situació de risc potencial” de diverses centrals espanyoles, segons ha informat l'organització.

Concretament, l'ONG ha anunciat que demà a les 11:00 hores es concentraran davant l'ambaixada de Japó “per mostrar el seu pesar pel patiment del poble japonès” i que en l'acte es lliurarà una corona de flors blanques i una nota de condolença en la qual també demanaran al govern japonès el tancament de totes les centrals nuclears”.

A més, han alertat que “les centrals nuclears espanyoles no estan exemptes de problemes que sotmeten a riscos inadmissibles” i han reclamat el “tancament esglaonat de les centrals (a l'Estat) començant per la de Garoña (Burgos)”, ja que els successos de Fukushima posen de manifest “el risc inherent de l'ús de l'energia nuclear, ja que encara que aquests fets siguin improbables, acaben per produir-se”.

Segons l'ONG, la central de Garoña “té més problemes de seguretat” que un dels reactors de Fukushima I, pel que “el més raonable seria procedir al tancament de la central i no perllongar la seva vida fins al 2013”, i afegeix que aquesta central, igual que la de Cofrents, per ésser d'aigua en ebullició, “les fa especialment vulnerables davant successos externs”, ja que les canonades de refrigeració del circuit primari, carregades de vapor radioactiu, surten de la contenció i recorren tot el recinte de la central per la qual cosa “un succés que afecti els edificis exteriors i trenqui aquestes canonades donaria lloc a uns fets similar al de Japó”, i ha recordat que l'embassament de Tarancón “no suportaria el terratrèmol màxim que pot ocórrer en la zona”.

Pel que fa a la central nuclear d' Almaraz I i II (Càceres) han advertit que té un sistema de refrigeració basat en la part externa de l'embassament d'Arrocampo, “que tampoc està llicenciat per a tenir resistència a sismes”, i que la central d'Ascó I i II (Tarragona) “està situada sobre una zona d'argiles expansives que arriben a desplaçar-se uns 10 cm a l'any, depenent de les pluges”, el que obliga a una “constant vigilància” d'aquests marges per part del Consell de Seguretat Nuclear.

Finalment, han indicat que la central nuclear de Trillo (Guadalajara) està situada no lluny d' Escopete, una zona que “no es considerava sísmicament activa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.