Societat

El 53,3% de l'electricitat de Catalunya surt de les nuclears

En el conjunt de l'Estat, les energies renovables van produir l'any passat el 35% de l'electricitat, a Catalunya només el 17,5%

L'eòlica continua estancada per l'oposició de grups locals i entrebancs administratius i judicials

Les centrals nuclears de Vandellòs i Ascó van sumar l'any passat una producció equivalent al 53,3% de l'electricitat que es va consumir a Catalunya. Un any abans, el 2009, els tres reactors nuclears catalans havien produït el 47,7% de l'electricitat consumida, segons dades de l'Institut Català de l'Energia i la Comisión Nacional de la Energía (adscrita al Ministeri d'Indústria).

Les centrals elèctriques de fonts renovables (hidràulica, eòlica, solar i altres) instal·lades a Catalunya, per contra, van sumar el 2010 una producció elèctrica equivalent al 17,5% del consum dels ciutadans i les empreses de Catalunya. El 2009, les tecnologies renovables van sumar una producció equivalent al 16,8% de l'electricitat consumida.

A banda de les fonts renovables i de les centrals nuclears, la producció d'electricitat a Catalunya es completa amb les centrals de cicle combinat (18,7%), cogeneració (9,2%) i carbó –central de Cercs– (1,1%).

El balanç català de producció d'electricitat per tecnologies contrasta amb les dades del conjunt de l'Estat espanyol, segons el balanç provisional de cobertura de la demanda elaborat per Red Eléctrica de España (REE).

Rècord renovable

L'any 2010, les energies renovables cobrien el 35% de la demanda d'electricitat al conjunt de l'Estat, sis punts per sobre del 2009. Aquest rècord històric va estar motivat en bona part per les grans reserves dels embassaments amb aprofitament hidroelèctrics. Durant el 2010, d'altra banda, es van posar en marxa parcs eòlics amb una potència instal·lada total de 1.094 megawatts i parcs solars amb una potència de 540 megawatts. Entre els diversos rècords marcats l'any passat per l'energia eòlica, destaca la data del 9 de novembre, quan el vent va cobrir el 43% de la demanda elèctrica de tot l'Estat. L'energia eòlica va produir al conjunt de l'Estat el 16% de l'energia elèctrica, mentre que les nuclears en produïen el 21%.

El desenvolupament de les energies renovables al conjunt de l'Estat ha avançat considerablement durant l'última dècada i ara s'acosta als objectius marcats pel govern estatal. A Catalunya, per contra, la realitat de les energies renovables continua ancorada a causa de l'oposició de grups locals i dificultats administratives o judicials, com la recent suspensió cautelar de les zones de desenvolupament preferent de l'energia eòlica dictada pel TSJC.

Les claus

Dependència nuclear voluntària

J.E

El debat obert per la crisi dels països àrabs i el terratrèmol de Japó és una bona ocasió per revisar la realitat de l'energia a Catalunya. Les dades mostren que l'energia nuclear manté la preponderància en la producció d'electricitat al nostre país, mentre que les energies renovables continuen forçadament estancades.

La dependència nuclear de Catalunya és fruit d'una aposta econòmica i política que es pot canviar, com ho demostren les dades estatals. Cal recordar que fa una dècada, suggerir que l'Estat espanyol podria aconseguir el 35% de la seva electricitat amb fonts renovables –com l'energia eòlica– era una exclusiva ecologista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.