Societat

Pirineu

Vint-i-cinc anys de ràfting

Esportistes francesos van portar el ràfting al Noguera Pallaresa i el 1986 dos empresaris de Sort van posar-hi les primeres embarcacions

El turisme d'aventura creix malgrat la crisi

Ahir es va posar en marxa de forma oficial la campanya de turisme d'aventura del 2011 al Pirineu de Lleida. El sector confia a repetir els resultats dels dos darrers anys i fregar les 660.000 activitats realitzades. Es calcula que cada esportistes en realitza tres de mitjana, cosa que situa en 220.000 els visitants que atreuen els esports de muntanya i riu.

El sector aguanta bé la crisi, segons el president del gremi d'empreses d'aventura de Lleida, Florido Dolset. El negoci no ha reculat aquests anys de crisi econòmica, i fins i tot hi ha hagut un espectacular creixement en el nombre d'empreses. Aquest any hi ha 178 empreses oferint els seus serveis, un 12% més respecte de l'any passat, un 25% més respecte les que hi havia fa dos anys. Les comarques del Pirineu de Lleida concentren el 80% de l'oferta de Catalunya.

El ràfting és la que més demanda té, amb un 30%. La segueix les excursions en bicicleta de muntanya, amb un 18%, i el senderisme, el trekking, barrancs i hípica.

Precisament aquest any es compleixen 25 anys de l'arribada del ràfting a Catalunya. Va ser l'empresari Xavier Gabriel, propietari de la Bruixa d'Or, el primer a posar una embarcació de ràfting amb monitors al servei dels qui volguessin noves experiències, a través de l'empresa Aventur. En van posar tres. Aquell any també va néixer, també a Sort, Rubber River, amb una embarcació. Ara n'hi ha quaranta, d'empreses. El ràfting el van portar pràcticants francesos que van descobrir al Noguera Pallaresa un riu excel·lent per a aquesta pràctica, amb salts ràpids esglaonats que van seguits d'una llarga recta on recuperar forces i equilibris. Fins llavors, al Noguera Pallaresa es practicava piragüisme.

El ràfting va viure el seu gran boom cap a l'any 1992. Actualment és, juntament amb el Parc Nacional d'Aigüestortes, el motor del turisme d'estiu al Pallars, segons Florido Dolset. En conjunt, el turisme d'aventura mou 55 milions d'euros de negoci a l'any i dóna feina a uns 2.800 persones de manera directa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.