Fan reciclatge per afavorir la integració de sectors en perill d'exclusió social
L'empresa Tirgi té un taller de restauració i un mercat de segona mà a Celrà i la Fundació MAP, una botiga de segona mà de productes de deixalleries del Ripollès
El reciclatge i recuperació de productes abocats a les deixalleries gironines també comporta, a més d'una millora del medi ambient, una millora social, pel fet que ajuda a la inserció laboral de col·lectius de persones en perill d'exclusió social, especialment persones amb discapacitats intel·lectuals. L'empresa Tirgi gestiona quatre deixalleries de caire supramunicipal a la comarca del Gironès. Fa quatre anys, l'empresa va inaugurar, a la deixalleria de Celrà com a centre especial de treball, un taller de restauració de productes dels quatre equipaments que gestiona. La restauració va a càrrec de persones amb discapacitats psíquiques, mentals o físiques. Després venen aquests materials a un preu mòdic a la botiga de segona mà que tenen al costat mateix del taller. La botiga obre les tardes de dilluns a dijous, de 3 a 7, i els dissabtes al matí. El projecte, segons marcava en la presentació, permetrà reciclar un 20% de mobles, un 30% de restes electròniques, un 10% de ferralla i un 10% de roba.
La Fundació MAP és una entitat social que té cura de les persones amb discapacitats de la comarca del Ripollès i també treballa en tasques semblants. L'any passat, la Fundació MAP va decidir impulsar la recuperació d'articles abocats a les deixalleries de la comarca. Aquests articles, un cop restaurats per treballadors de l'entitat, es posaven a la venda a través d'un espai anomenat Segonamà, que es va inaugurar el 23 de juliol passat.
Baix Empordà
Al Baix Empordà hi ha constància de dues iniciatives mediambientals i socials. L'una està impulsada per l'Ajuntament de Palafrugell i té un conveni amb el centre Tramuntana, que dóna feina a discapacitats intel·lectuals. La iniciativa es concreta a aconseguir tots els taps de suro que arriben a la deixalleria municipal, per fer-ne la tria, evitar la presència de plàstics i metalls entre els taps de suro, i fer-ho arribar a l'empresa Cork 2000, que els reconverteix en planxes de suro. A part de la deixalleria, als treballadors del Tramuntana també els fan arribar taps de les botigues del poble.
L'altra iniciativa de l'Ajuntament de Palafrugell és que també estudien reaprofitar els objectes que encara són útils a través de Càritas. Qui sí que ja ho fa és el Consell Comarcal del Baix Empordà, a través de la deixalleria de la Bisbal d'Empordà, inaugurada el 2009, que és la que ho gestiona. El Consell Comarcal guarda els objectes que arriben a la instal·lació i que es poden reutilitzar i, després, els fan arribar a Càritas, on aquests els gestionen.