Societat

CAMP DE TARRAGONA

Els Tres Tombs de Falset i Valls, festes patrimonials

El govern va acordar ahir dimarts declarar cinc festes tradicionals d'interès nacional, entre les quals n'hi ha dues del Camp de Tarragona, com són els Tres Tombs de Sant Antoni de Valls (Alt Camp i l'Encamisada de Falset (Priorat).

Les altres festes que han estat declarades –conjuntament amb la jota– element festiu patrimonial d'interès nacional són la Festa dels Tonis de Taradell (Osona), la dels Tonis de Santa Eugènia de Berga (Osona) i els Tres Tombs d'Igualada (Anoia), i s'han inscrit en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

Els orígens de la celebració dels Tres Tombs de Sant Antoni a Valls (el diumenge anterior al 17 de gener), cal situar-los en el segle passat, quan els pagesos portaven els animals al sant perquè rebessin la seva benedicció i per demanar una bona collita. Després d'una llarga interrupció, la celebració es va reprendre l'any 1979, amb l'impuls de la Societat de Sant Antoni de Valls.

L'Encamisada de Falset, en honor a sant Antoni, que es remunta al segle XVII i que se celebra pels volts del 17 de gener, es diferencia d'altres tres tombs, pel rerefons llegendari i per la forma com s'organitza i es desenvolupa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.