Societat

La contra

La Guerra vista pels bianyencs

Zeba Produccions presenta el documental “La Guerra Civil a Bianya”, que l'Ajuntament regala a tots els veïns i que és un recull de testimonis de persones que la van viure

No és una història, sinó un recull d'històries de la Guerra Civil a la Vall de Bianya. Ho diu Eduard Miguel, de Zeba Produccions, arran del documental que la productora ha creat i que ha estat sufragat per l'Ajuntament de la vall amb fons del Memorial Democràtic del govern català. Hi ha història, és clar que sí, però sobretot hi ha història subjectiva. Es tracta dels fets i de les anècdotes que hi expliquen deu veïns de Bianya i, per tant, es tracta d'una història subjectiva, fins i tot imprecisa quant a dates i detalls. No importa. Zeba Produccions ha volgut reflectir com els bianyencs van viure el conflicte bèl·lic.

Del document, que els veïns poden recollir a partir d'ara a les oficines de l'Hostalnou, criden l'atenció dos aspectes. Per una banda, el grau d'afectació que la Guerra va produir al municipi –aleshores dos municipis: Bianya i Sant Salvador–. I, per l'altra banda, el fet que es convertís en lloc de pas cap a exili per als qui intentaven arribar a la Catalunya Nord, sota administració francesa, a través del Capsacosta o de la Vall del Bac.

Quant al primer aspectes, el documental reflecteix que el conflicte bèl·lic va comportar la crema o destrucció de bona part de les esglésies del municipis, excepte la de la Vall del Bac, i l'assassinat de capellans. El proveïment d'aliments, en canvi, no va ser un problema tan important com a les ciutat, Olot per exemple. I és que la Vall de Bianya era un municipi agrícola, amb molts de masos disseminats. Tothom va poder menjar i això era especialment important en un moment en què els aliments escassejaven i els diners no tenien cap valor.

Que fos lloc de pas dels qui anaven a l'exili, els testimonis del documental ho destaquen molt amb multitud d'anècdotes. Ara bé, incideixen també en el fet que moltes persones anaven sovint al Capsacosta a buscar els objectes que es llençaven anant cap la Catalunya Nord. Fins i tot s'hi va trobar un autobús estimbat.

En fi, el documental ajuda a no perdre la memòria d'aspectes com la utilització de la Riba com a casa de convalescència dels brigadistes internacionals o la reconversió de Can Porxas en indústria d'armament.

Zeba Produccions ha volgut destacar l'assessorament i el suport que van rebre de Josep Murlà i de Jordi Pujiula, mort recentment. És, doncs, un últim homenatge al metge, psiquiatre i activista cultural olotí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto