Policia d'institut

Esplugues de Llobregat assaja la figura de l'agent tutor als centres de secundària. El caporal de la policia local Manel Muñoz ha fet més de cinquanta actuacions preventives amb professors i alumnes de cinc instituts des del desembre

«No sóc al pati per vigilar. Escolto i parlo amb els adolescents i intento, amb la col·laboració del professorat, evitar conflictes.» Així defineix el caporal Manel Muñoz el seu dia a dia com a agent tutor a Esplugues de Llobregat. Afirma que no té fórmules màgiques ni per acostar-se als estudiants ni per tractar dels problemes que detecta o li expliquen. La seva formació com a criminòleg i el seu tarannà dialogant l'ajuden a sentir-se bé en l'àmbit educatiu.

La figura de l'agent tutor es va implantar a Esplugues el desembre de l'any passat i va suposar una novetat a tot l'Estat. El treball de camp, però, va començar al gener, amb l'inici de les visites a quatre instituts i un centre de formació professional. «De seguida, professors i alumnes em van incloure en la dinàmica dels instituts», afirma Muñoz, que utilitza el terme natural per definir com va ser la seva entrada, vestit amb l'uniforme, als patis plens d'adolescents d'entre 12 i 18 anys. Reconeix que el tracte amb els més petits és més directe i fàcil, però també deixa clar que la seva feina es basa a recollir informació i a fer de mediador per prevenir hàbits i situacions de risc com poden ser el consum de drogues, els casos d'assetjament escolar, les baralles i l'absentisme escolar.

En els darrers cinc mesos, ha intervingut en més de cinquanta casos. Explica que «cap ha estat greu», tot i haver actuat, per exemple, per aturar quatre possibles casos d'assetjament escolar i conflictes entre estudiants de diferents edats. Recorda, però, que al seu costat hi ha un equip de professionals de les regidories d'Educació, Joventut i Serveis Socials, a més dels equips directius i els mediadors dels centres.

«No es vol ocupar l'espai de l'institut ni de l'escola. L'agent tutor és una eina», diu l'alcaldessa, Pilar Díaz, que, tot i afirmar que quan el programa compleixi un any es farà una anàlisi del seu funcionament i «es plantejaran els canvis que calgui», afegeix que la valoració, ara per ara, és «molt bona». Reitera que l'objectiu és «prevenir» i arribar a situacions com ara l'assetjament escolar que fins ara eren difícils de detectar. Díaz destaca que la finalitat de la mesura, emmarcada en el pla de seguretat i convivència ciutadana, és acostar els nois a la policia i donar-los un recurs davant d'un problema. «Fa trenta anys que es fa educació viària a les escoles de la ciutat, cosa que fa que els estudiants ja estiguin acostumats a veure agents en l'àmbit educatiu», explica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.