Societat

riscos naturals

Les inundacions suposen una despesa de 90 milions anuals a Catalunya

Les inundacions són els riscos naturals més probables, seguit dels incendis, les nevades, els terratrèmols i les allaus a la demarcació de Tarragona

“No podem convertir el nostre entorn en un museu on no hi hagi cap variació, però també és necessari estudiar quins impactes té capacitat d'assolir una determinada zona i quins no”. Aquesta va ser una de les conclusions que van subscriure ahir de manera unànime els participants en la setena edició de les jornades sobre risc i anàlisi del territori, les quals continuen avui a la facultat d'econòmiques i ciències empresarials del campus de Bellisens de Reus. En una de les ponències, Joan Carles Francès, tècnic de Protecció Civil de la Generalitat, va especificar que les inundacions són una de les inclemències naturals més freqüents al Camp i l'Ebre i que, també per ordre de probabilitat, els fenòmens que les precedeixen són els incendis, les nevades, els sismes i els allaus. Va advertir, en la mateixa línia, que “solucionar les afectacions que comporten les inundacions a nivell de Catalunya suposa un cost anual d'entre 80 i 90 milions d'euros per les asseguradores”. Es va recordar, però, que el sisme que ha sacsejat el Japó s'ha convertit sens dubte en el desastre natural més costós del món –el govern nipó ha xifrat en més de 200.000 milions d'euros la quantia econòmica del terratrèmol de 8,9 graus a l'escala de Richter que va provocar l'11 de març un tsunami devastador–.

Un simulacre anual

Per tenir una resposta preparada davant d'una emergència, és important disposar de plans de protecció en què l'objectiu principal és garantir la seguretat de la població. Per aquest motiu, Francès va considerar que seria adequat realitzar un simulacre cada any sobre riscos naturals per posar en pràctica la coordinació dels cossos operatius: “Al Camp i l'Ebre estem bastant ben preparats per enfrontar-nos als episodis més freqüents, com ara les inundacions i els focs. Tot i això, tal i com gràcies al Plaseqta hem aconseguit arribar al detall del risc químic, també hauríem d'elaborar plans específics per altres perills. Aquesta evidència ha fet que ja estiguem treballant en la matèria i, per exemple, ara hem acabat el pla de nevades al Camp”.

Paral·lelament, fent al·lusió al sisme del Japó, el professor Òscar Saladié, del departament de geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), va concloure que “a la regió de la Mediterrània occidental és poc probable que tingui lloc un terratrèmol de tanta magnitud”. “Alguns experts diuen que, com a màxim, seria d'entre 5 i 5,5 graus a l'escala de Richter. Malgrat que estem al límit entre la placa africana i l'eurosiberiana, la nostra zona no és altament inestable”.

Hem d'evitar els creixements desaforats per no dificultar el treball dels cossos d'emergències
Josep Oliveras
professor del departament de geografia de la urv
A la Mediterrània occidental és poc probable que succeeixi un sisme com el del Japó
Òscar Saladie
Professor del departament de geografia de la urv
Des de la Generalitat ja hem acabat d'elaborar el pla per risc de nevades al Camp de Tarragona
Joan Carles Francès
tècnic de protecció civil de la Generalitat de catalunya

“Prevenir el futur desitjable”

Fixar les regles del joc. Segons el professor del departament de geografia de la URV, Josep Oliveras, aquestes directrius són les que es marquen mitjançant “la planificació territorial”. “Al Camp, aquest exercici és necessari, ja que es tracta d'una zona complexa i poc pensada. Mitjançant el planejament, aconseguim corregir la situació actual i prevenim el futur que desitgem”. En aquest sentit, va alertar que “s'han de controlar els creixements desaforats, ja que, en cas d'emergència, es pot dificultar l'accessibilitat, per exemple, dels bombers”. I, a més, va dir que al Camp s'estan reservant espais per al seu desenvolupament estratègic: “La zona entre l'Arboç i Banyeres; l'entorn del Pla de Santa Maria i els voltants de l'aeroport de Reus”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

Portu regala la Champions al Girona

Girona