Societat

La Barcelona monumental, de gom a gom

Turistes Desenes de milers de visitants han omplert carrers i patrimoni al llarg de tota la Setmana Santa

Les expectatives es van tornar a quedar curtes i la ciutat de Barcelona es va convertir ahir en un lloc poc apropiat per als qui buscaven tranquil·litat i un destí poc massificat per passejar. Desenes de milers de visitants van celebrar ahir la segona treva de bon temps a Barcelona i van omplir els carrers i les zones turístiques de la ciutat i en especial la Sagrada Família, el barri Gòtic, el parc Güell o la Rambla, on al migdia hi havia una gernació. Un dia abans s'havia anunciat pluja i potser per això molts dels turistes que en principi havien previst anar a la platja de la Barceloneta i disfrutar d'un diumenge assolellat van preferir una passejada per la Barcelona monumental amb el paraigua sota el braç. Es va fer notar l'arribada dels tres grans creuers que ahir van atracar al port o les 812 operacions aèries que hi va haver a l'aeroport del Prat. Tot plegat, la jornada festiva a la ciutat va ser un èxit i els hotels van superar el 85% d'ocupació, més del que es va registrar en aquestes mateixes dates fa un any.

Els qui més contents estaven per la jornada de bon temps eren els treballadors dels busos turístics de la ciutat, que al migdia, quan més lluïa el sol, no donaven a l'abast. Ricardo, un dels responsables de l'empresa, explicava que ahir havia notat “un increment de turistes de França, Itàlia i Portugal però no pas d'espanyols”.

Els taxistes de la plaça de Catalunya tenien la mateixa impressió. “D'espanyols només n'hem vist de navarresos, que van venir dissabte per veure el partit”, deia un dels taxistes. Ricardo Martínez i la seva dona Inés serien, doncs, dels pocs espanyols que estaven fent turisme a Barcelona. Estaven consultant el plànol de la ciutat, just al costat de la llarga cua que al migdia rodejava tota la Sagrada Família per poder-hi entrar. Havien arribat ahir mateix amb el creuer que els havia passejat per tota la Mediterrània i dedicaven el dia a visitar la ciutat per segon cop, “la primera va ser fa molts anys”. Dedicarien el dia a la Sagrada Família i al barri Gòtic abans de tornar a casa seva avui, a Bilbao.

A la ciutat no només hi havia visitants europeus. S'hi veien molts asiàtics i americans amb barrets i se sentia parlar molts llatinoamericans. Just davant de la Sagrada Família hi havia una família equatoriana procedent d'Itàlia que havien rebut la invitació de l'Elena i la Maria, dues compatriotes residents a Barcelona, per passejar plegats per la ciutat. Havien aprofitat els dies de festa per visitar la ciutat i els parents. “Després suposo que ens passarem pel barri Gòtic perquè vegin els llocs més típics”. A la plaça de la Catedral els turistes feien cua per entrar-hi i els grups d'animació preparaven les seves paradetes per atreure els passavolants abillats amb paraigües sota el braç, que s'havien endut en sortir al carrer al matí. Al migdia, però, anaven amb màniga curta i prenien el sol als pedrissos.

Més enllà, just davant del monument a Francesc Macià, a la plaça de Catalunya, feien sonar les seves trompetes uns músics i el públic aplaudia amb ritme celebrant un dia de sol. Més avall, quatre barcelonines de molts anys passejaven pel capdamunt de la Rambla comentant les virtuts de les mones que havien regalat. Caminaven a poc a poc, alienes al brogit que ahir era Barcelona. Era un dia de mànigues arremangades i paraigües plegats.

Al principi es preveia pluja i finalment ha fet bon temps. La jornada sembla que va bé
Ben
Estàtua humana de Barcelona
Ha augmentat el nombre de francesos, italians i portuguesos però no d'espanyols
Ricardo
Responsable del servei de busos turístics

L'Ebre, navegable fins el novembre

L'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece) ha donat aquesta Setmana Santa el tret de sortida a la campanya de navegabilitat entre Ascó i la desembocadura, més de 100 quilòmetres de via navegable. La campanya turística del riu Ebre s'allargarà fins el 2 de novembre i presenta dues novetats: l'adquisició d'una petita embarcació per netejar els marges del riu i els primers titulats com a patrons d'embarcacions d'aigües continentals. Pel que fa al nombre d'usuaris de la via navegable, continua incrementant-se. Concretament, el 2010 va augmentar un 30% el nombre d'usuaris i, segons l'Idece, es va arribar a les 26.644 persones respecte de les 20.005 del 2009 i les 19.456 del 2008. També va incrementar-se el nombre d'embarcacions de motor que van navegar pel tram català de l'Ebre, que van arribar a 2.656, i les piragües, que van ser-ne 7.733. Les accions de promoció i la posada en marxa del llagut turístic (amb 53 places) van ser dos dels factors que van permetre l'increment del nombre d'usuaris la temporada passada. “La navegabilitat és una aposta de futur i una opció per al desenvolupament turístic del territori”, diu el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès. Actualment, hi ha una desena d'empreses turístiques que operen al riu. A més, si fa un any s'estrenava el primer llagut turístic batejat amb el nom de Lo sirgador, aquesta temporada s'hi afegirà un germà bessó, Lo roget. Ha estat l'Ajuntament d'Ascó qui ha finançat la major part del cost de la segona embarcació que aquesta temporada navegarà per l'Ebre. Així, l'Ajuntament d'Ascó s'ha fet càrrec del 75% dels 190.000 euros de cost de Lo roget, mentre que la Generalitat n'ha assumit el 25% restant.

l.m.

“D'espanyols n'hi ha ben pocs”

En Ben era ahir la imatge de la primavera; anava amb un vestit ple de flors de colors llampants i ja portava unes quantes hores de peu sense moure's amb una manta als peus que li feia de plateret. Quan el redactor passava pel davant hi havia un grup de japonesos que s'hi feien fotos de forma ordenada i reien previ pagament d'unes monedes. L'estàtua humana s'hi havia instal·lat amb quatre companys de feina més perquè ja no ho poden fer a la Rambla. “Avui fa bon dia. Potser hi ha més gent que altres anys, però d'espanyols n'hi ha ben pocs”, deia.

El Tren dels Llacs ja esbufega

El Tren dels Llacs, un servei turístic orientat al turisme familiar que consisteix en un recorregut amb tren entre Lleida i la Pobla de Segur, ha iniciat aquest cap de setmana la seva tercera temporada, que s'allargarà fins el 29 d'octubre. Els promotors d'aquest servei turístic, FGC i la Diputació de Lleida, tenen bones expectatives per a enguany perquè de moment “s'han reservat el 40% de places de tota la temporada” i ja hi ha alguns dissabtes que el tren arrossegat per la locomotora de vapor coneguda com ‘La Garrafeta' ja està pràcticament ple. La novetat d'aquesta temporada és el trenet turístic de carretera anomenat ‘Rai Express' que a l'arribada a la Pobla de Segur recollirà els passatgers a l'estació de tren i els portarà a visitar diversos punts emblemàtics de la zona. Durant el recorregut, el visitant pot gaudir del paisatge vora la Noguera Pallaresa, així com de l'entorn de les comarques del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà.

ACN



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA