Societat

OPINIÓ

Podríem respirar?

El diàleg amb els dirigents –quan n'hi hagi de “presentables”– ha d'existir, però és necessari tenir, al mateix temps, un diàleg directe amb els pobles

És una inter­ro­gació que no demana cap res­posta. En rea­li­tat sabem que no tindrà cap res­posta. Els esde­ve­ni­ments se suc­ce­ei­xen, greus, trists, sovint espan­to­sos, i nosal­tres tenim la impressió de no poder res­pi­rar, de no tenir el temps de refle­xi­o­nar. És veri­tat que els qui tenen la pre­tensió de gover­nar-nos, amb llurs hesi­ta­ci­ons, llurs deci­si­ons con­tra­dictòries, no ens aju­den gaire. I mal­grat ells, mal­grat els pro­ble­mes que sovint, ho repe­teixo, vénen de llurs silen­cis, de llurs hesi­ta­ci­ons com ho deia, jamai, em sem­bla, hem tin­gut una pro­xi­mi­tat tan impor­tant amb els que sofrei­xen. Amb la uti­lit­zació de la pri­mera per­sona del plu­ral, penso doncs en nosal­tres, la gent sen­zi­lla, qual­se­vol sigui la seva defi­nició. I com no pen­sar en la gent de les vore­res del Medi­ter­rani. Jamai, em sem­bla, els lli­gams foren múlti­ples i vius entre nosal­tres, cata­lans, fran­ce­sos, ita­li­ans, por­tu­gue­sos i els magri­bins, els siri­ans, els libis i tots els qui no tenen jus­ta­ment el temps de res­pi­rar. Hem vist mani­fes­tar joves, vells, advo­cats, pro­fes­sors, obrers, estu­di­ants, homes, dones. Els hem vist pri­mer pro­tes­tar con­tra la vida difícil, els preus massa ele­vats i després, nova etapa, con­tra la poli­cia, con­tra l'exèrcit, i després con­tra la violència, con­tra la guerra que els impo­sen, la mort que els rodeja, la ter­ri­ble cru­el­tat que els governa.

I amb tot això els altres governs, els del món que vol­dria ano­me­nar-se civi­lit­zat, callen, o quasi. O lla­vors sem­bla que no volen mirar la rea­li­tat, que volen amb fra­ses ano­me­na­des diplomàtiques que són en rea­li­tat bui­des, ama­gar aquesta trista, ter­ri­ble inac­cep­ta­ble rea­li­tat de sofri­ment. On és l'afir­mació cla­mo­rosa de Sarkozy –i dels altres– a propòsit de la Unió pel Medi­ter­rani? És veri­tat que fou un con­cepte del 2008 i que, pels polítics, qua­tre anys donen el temps, sense ver­go­nya, de can­viar mol­tes vega­des d'idea i, el que és molt més greu, de pas­sar d'una afir­mació al seu con­trari. Entre els hesi­tants, els que no poden donar una decisió clara, mal­grat que pot ser dis­cu­ti­ble, s'ha també de par­lar del paper del que De Gau­lle ano­me­nava “le mac­hin”, “el trasto”, és a dir l'ONU. Tenim tots a la memòria la visió de les Assem­blees dites Gene­rals, con­vo­ca­des per pren­dre deci­si­ons impor­tants, reu­ni­ons inútils car d'avança es coneix la decisió: un comu­ni­cat buit de sen­tit per “res­pec­tar” les dife­rents opi­ni­ons. I encara més fort, segons l'ori­en­tació se sap que tal o tal país –vull par­lar dels pocs que tenen aquesta pos­si­bi­li­tat– veta­ran qual­se­vol decisió. Ja que se coneix el resul­tat a l'avança, per què per­dre el temps i també el diner a con­vo­car aques­tes grans mis­ses inútils?

De tota manera perquè l'apro­xi­mació de tots aquests països del Medi­ter­rani sigui pos­si­ble, l'única cosa a fer és pre­pa­rar un diàleg directe entre totes les bones volun­tats, per exem­ple a nivell d'asso­ci­a­ci­ons, i sobre­tot apar­tant l'immo­bi­lisme del règims i de llurs polítics que per la cor­rupció, el tru­catge de les elec­ci­ons, l'apro­pi­ació de les rique­ses no pre­pa­ren sinó el des­as­tre amb la pri­mera etapa que és sovint la reacció vio­lenta, la mort sem­brada a per­tot arreu. El diàleg amb els diri­gents –quan n'hi hagi de “pre­sen­ta­bles”– ha d'exis­tir, però és neces­sari tenir, al mateix temps, un diàleg directe amb els pobles.

Encara una uto­pia? Sí i no. Pro­ba­ble­ment, sense cap dubte en rea­li­tat, les coses són més fàcils de dir –o escriure– que de fer. Però si volem avançar, res­pi­rar una mica, les coses com a pri­mera etapa, s'han de dir, d'escriure amb urgència. Cosa feta de part meva. Per pas­sar del dir al fer hau­rem d'espe­rar, de fer com els de Tunísia, d'Egipte, que han llui­tat i obtin­gut un èxit que cal ara vigi­lar perquè no es perdi. O lla­vors tin­drem d'espe­rar, de mirar en silenci les tris­tes matan­ces de Líbia, Síria o d'altres llocs. Un pri­mer acte que es podria fer és pen­sar –i és total­ment legal ja que exis­teix una estruc­tura–, a un procés inter­na­ci­o­nal per a tots els dic­ta­dors, per a tots els qui tenen les mans ple­nes de sang, o que sen­zi­lla­ment, han supri­mit la lli­be­rat dels altres. Han supri­mit la lli­ber­tat. Només.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.