Societat

La jutge de Gandesa decideix no imputar Saura i Boada per l'incendi d'Horta de Sant Joan

Havia obert diligències prèvies per un presumpte delicte d'obstrucció a la justícia

Acorda el sobreseïment lliure i l'arxivament de les actuacions perquè “no són fets constitutius de delicte”

La jutgessa de Gandesa que instrueix el cas de l'incendi d'Horta de Sant Joan ha decidit no imputar l'antiga cúpula de la conselleria d'Interior, encapçalada per Joan Saura i Joan Boada, per un presumpte delicte d'obstrucció a la justícia pel qual havia obert diligències prèvies.

Segons una resolució, la jutge ha acordat el sobreseïment lliure de les actuacions en “no ser fets constitutius de delicte” i ha emplaçat a l'arxiu provisional de les mateixes.

L'acusació particular que representa a les famílies de tres dels bombers morts en l'incendi havia ratificat a principis d'abril la denúncia -acordada amb la resta d'acusacions familiars- per obstrucció a la justícia, i havia presentat un escrit reclamant que els denunciats fossin citats a declarar.

La denúncia tenia el seu origen en unes declaracions de l'alcalde d'Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs, que va dir que en un sopar Joan Saura -i l'endemà Joan Boada- el van pressionar perquè canviés la seva declaració sobre que “hi va haver descoordinació” en l'extinció de l'incendi ocorregut al seu municipi el 20 de juliol del 2009.

Per a la jutge, es tracta de la versió de Ferràs però “en el cas que aquests fets haguessin ocorregut, ni tan sols resultarien penalment típics”.

A més, Ferràs no havia estat citat a declarar en el procediment -ho va fer a petició de l'advocat Pau Simarro-, per la qual cosa “no poden entendre's compresos (en el procediment) qui no haguessin adquirit aquesta condició, tot i que potencialment puguin arribar a ser-ho en un futur”.

La denúncia també es basava en la declaració del cap de bombers del parc d'Horta de Sant Joan, Vicenç Creus, que va manifestar que Rovira, Rifà i Gatell li van dir que es callés o no treballaria mai més per a la Generalitat.

Segons la jutge Martínez Salom, es tracta de la versió de Creus i “no concorre” el necessari per ser considerat obstrucció a la justícia.

L'advocat Pau Simarro ha manifestat el seu “profund respecte” per la resolució judicial, tot i que ha anunciat que està estudiant recórrer-la perquè pensa que l'actuació dels denunciats “sí que és punible”.

També Simarro ha afegit que està a l'espera que es convoquin les noves declaracions dels 31 testimonis (que ja havien declarat al jutjat de Gandesa) sol·licitats per la defensa de Carles Font, Delta 0, el 21 de juliol del 2009.

Sobre això, Simarro ha dit que espera que l'agenda del jutjat permeti seguir la instrucció com més aviat millor per acabar en un termini raonable el procés i, després, poder encarar el judici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.