Societat

Espanya podrà prohibir l'etiquetatge només en català si s'aprova una normativa europea

Eurodiputats catalans de CiU, ERC, PSC, ICV i també del PP presenten una esmena per evitar que prosperi la mesura

Si aquest dimecres l'Europarlament confirma la directiva encara tardarà uns mesos en ratificar-se

Etiquetar productes només en català podria ser impossible si el Parlament Europeu aprova aquest dimecres una nova directiva que permet als estats membres obligar que totes les etiquetes estiguin, com a mínim, en una de les llengües oficials de la Unió Europea –entre les quals no hi ha la catalana.

El text proposat pel Consell Europeu i que es votarà a l'Eurocambra diu que “dins del seu territori, l'estat membre en el qual es ven el producte pot estipular que l'etiquetatge s'hagi de fer en una o més llengües, d'entre les oficials de la Unió”.

Els eurodiputats catalans Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC), Maria Badia, Raimon Obiols (PSC), Raül Romeva (ICV) i Santiago Fisas (PP) s'han unit per presentar una esmena al text i evitar que Espanya pugui prohibir l'etiquetatge exclusiu en català.

L'esmena, signada per 40 eurodiputats i liderada per Tremosa i Junqueras, demana que s'elimini el darrer tram de l'article i que simplement es precisi que s'ha d'etiquetar “en una o més llengües”. “Intentem que aquest tipus de textos no vagi endavant, per evitar que futurs governs espanyols vulguin utilitzar textos europeus per prohibir l'etiquetatge només en català dels productes” , ha dit l'eurodiputat de CiU.

D'acord amb la interpretació de la normativa, si un estat membre fa ús de l'article 15(2) les llengües minoritàries o no oficials a la UE només es podran incloure en els productes com a “addicionals”. En aquest sentit, i sempre i quan Espanya decidís aplicar aquest article, els productes etiquetats en català també ho haurien d'estar en castellà.

Per a Ramon Tremosa, la possibilitat que l'Eurocambra aprovi una normativa que permetria a Espanya oposar-se a l'etiquetatge en català demostra “una vegada més” la necessitat d'obtenir el reconeixement oficial de la llengua catalana a les institucions europees. I és que obligar a incloure el castellà en les etiquetes “afectaria milers d'empreses”, ha alertat Tremosa, qui ha afegit: “Etiquetar només en català és perfectament possible, com veiem en el dia a dia els catalans”.

Si aquest dimecres el Parlament Europeu aprova la directiva, encara podria trigar mesos en aprovar-se, ja que hauria de rebre de nou el vistiplau del consell i més endavant s'enviaria als Estats membres perquè n'executessin la seva aplicació.

Els eurodiputats catalans Maria Badia (PSC), Raül Romeva (ICV), Oriol Junqueras (ERC) i Ramon Tremosa (CiU) van demanar a l'estat espanyol que aprofités l'adhesió de Croàcia a la UE –que requerirà una votació unànime al Consell per decretar el croat com a llengua oficial– per reclamar també la oficialitat del català. Amb tot, la setmana passada el PP i el PSOE van votar en contra de la mesura al Congrés dels Diputats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.