La policia, la neteja del poble i l'adrenalina
SENSE EMBUTS NI MENTIDES
Amb tanta calor com fa, només s'ha tocat el tema de la policia municipal i informat del que costa el seu manteniment, tothom ha tingut una pujada d'adrenalina, i en conseqüència un augment de la glucosa en sang, un augment de la tensió arterial, del ritme cardíac i una dilatació de la pupil·la, pareguda a la dels que li tiren a la marihuana. El detonant és l'article de Lluís Martínez, “Tenim un exèrcit i ens furten els melons”. I encara que comparar la policia municipal a un exèrcit és una hipèrbole, és possible que Lluís no vaja tan desencertat, perquè Silla sols té 19.000 habitants i 25 quilòmetres quadrats que vigilar, i 42 policies, i això és com un exèrcit. Quants n'ha de tindre Torrent, amb 79.000 habitants i 69 quilòmetres quadrats? Sembla que a Torrent li'n correspondrien 185 policies i ningú a la tertúlia creu que els tinga, de manera que s'acorda demanar informació al regidor torrentí de Compromís (Sento Beguer), que eventualment és membre del nostre col·lectiu, i comparar. Algú també proposa comparar Silla amb Catarroja, Alaquàs, i altres pobles de la comarca.
I què ens costa mantindre aquest exèrcit policial? Segons diu Martínez al seu article, tot plegat, sous, plusos de productivitat, seguretat social, etc. ens costa la barbaritat d'1.800.000 euros a l'any! Altra dada significativa és l'organigrama policial siller, amb un intendent principal, un intendent a seques, dos inspectors, tres sergents, sis oficials i trenta agents; o siga que hi ha 13 comandants i 30 municipals de tropa, o siga que eixim a un oficial cada cada 2'3 agents; com en la República, diu Toni. Evidentment, això és tradueix en els sous, i tothom considera que tot és una aberració, a més algú comenta que l'opinió del veïnat no és massa favorable a la policia, i altres que es té la impressió que la policia viu aïllada al seu fortí inexpugnable de l'altra banda de la via, etc. ¿Com s'ha arribat a aquesta situació d'inflació policial i de desconfiança?
La pregunta l'ha formulada, maliciosament, l'Enric. Segons Lluís Martínez la responsabilitat és del quadripartit i, per tant, se li demana una explicació a Pitarch, que ha vingut a la reunió. En efecte, explica que la policia municipal aconseguí millorar moltíssim la seua dotació en personal i en mitjans, en aquella època del quadripartit, perquè arrossegava una mala situació, heretada de l'anterior Baixauli. En part, doncs, el que s'aconseguí estava justificat; però també hi hagueren excessos, i això si que no estigué bé. El major excés fou el nomenament d'un intendent principal, fet que estirà cap amunt l'estructura piramidal de la policia, amb nous nomenaments, amb més comandants i... amb més dispendis.
Pitarch continua explicant que quan fou alcalde, l'intendent principal, que no en tenia prou amb el seu prodigiós ascens, li demanà un augment de sou, tan desorbitant, que l'hauria convertit en el funcionari més car de tot l'ajuntament. Com no li ho acceptà, Genovès li plantejà un plet, que no guanyà, essent la primera vegada en tota la seua trajectòria policial que perdia contra un alcalde, cosa que el contrarià moltíssim, tant que “vingué al meu despatx a demanar-me que no ho contara, segurament perquè havia presumit abans d'hora del que no pogué aconseguir”. Al cap de vuit anys, Pitarch creu que ja pot contar-ho. Per altra part subratlla que a l'article de Martínez li ha faltat parlar dels “beneficis” que la policia ha obtingut de Roser Saborit i de Baixauli, durant aquests fatídics darrers quatre anys, entre altres el fortí de l'altra banda de la via.
Entre cerveses i gin-tònics i el poc que va movent-se l'airet, Marcos Rosaleny explica que té una proposta per a fer-se càrrec de la neteja del poble i la recollida del fem, que eixiria molt més econòmica que l'actual contracte de Gradolí i més eficaç, tant per al poble, que aniria més net, com per als treballadors, que cobrarien més. Per començar, el seu sou seria la meitat que el de Gradolí, que és tant de torero com era el del seu amic i protector Baixauli; ofereix deixar paralitzat el cost de la licitació actual durant dos anys, cosa que permetria un bon estalvi a l'ajuntament; en definitiva, fa una proposta d'austeritat. Ningú sap si l'ajuntament traurà un nou concurs, o si assignarà la neteja a dit a alguna empresa del partit. En qualsevol cas, Toni recorda que el PP s'havia compromès a encarregar la neteja a gent del poble, mitjançant la creació d'alguna empresa local. En aquest sentit, el col·lectiu pensa que la proposta de Marcos és perfecta, perquè reuneix aquestes condicions.
S'inicia el tema dels bous, però ja s'ha fet massa tard. Breument, hi ha qui suggereix que si es fa un referèndum guanyaran els anti-taurins, altres diuen tot el contrari. Se'ls pregunta a dos ciutadans a l'atzar, que estan asseguts al costat, Pepe Riera i Salvador Benítez, i els dos opinen que guanyarien els partidaris dels dies de bous. Aquest tema continuarà debatent-se, sense oblidar que el cartell de bous ja està publicat i que l'alcalde Serafí és un fervorós partidari.