Societat

ENRIC RUIZ-GELI

ARQUITECTE, AUTOR DEL PROJECTE D'ELBULLIFOUNDATION

“L'arquitectura ha de ser menys mineral i més vegetal”

L'arquitecte d'El Bulli Foundation creu que s'ha de construir per a quinze o vint anys, que no es pot pensar que els edificis han de durar pels segles dels segles

Escenògraf d'edificis
Enric Ruiz-Geli va néixer a Figures el 23 de febrer del 1968. És arquitecte. Té projectes a l'Empordà –Vil·la Bio, a Llers, o Vil·la Nurbs, a Empuriabrava–, a Barcelona –edifici MediaTIC d'oficines a 22@– o a Nova York, tot i que aquest projecte encara no s'ha executat. Ha treballat d'escenògraf i en el disseny d'exposicions. Va fer el pavelló de la plaça temàtica SED a l'Expo de Saragossa. S'ha implicat en política, sense importar-li el color, si el verd destaca: “Sóc activista de Greenpeace”. Diu que fer arquitectura i urbanisme és fer política.
En el projecte d'El Bulli Foundation jo sóc el pentagrama i Ferran Adrià marca les notes

L'estudi on fem l'entre­vista té un silenci fas­ci­na­dor, un ordre extrem. Només d'arri­bar a aquest des­patx de l'Eixam­ple de Bar­ce­lona, Enric Ruiz-Geli em comença a par­lar de l'edi­fici Media-Tic que va fer al dis­tricte 22@. I d'arqui­tec­tura orgànica. De con­cep­tes encara rars a l'arqui­tec­tura. I del canvi de model. Ruiz-Geli i el seu estudi Cloud-9 són els encar­re­gats de la meta­mor­fosi del res­tau­rant El Bulli en
un cen­tre de recerca avançada de la gas­tro­no­mia, El Bulli Foun­da­tion, i del seu dis­seny. Comen­cem per par­lar de l'estat de l'arqui­tec­tura en un país i un estat devas­tats i empo­brits per l'espe­cu­lació immo­biliària i la cons­trucció.

Molts ciu­ta­dans es pre­gun­ten sobre el grau de res­pon­sa­bi­li­tat dels arqui­tec­tes amb el boom immo­bi­li­ari.

Molts arqui­tec­tes han estat i estan mun­tats a cavall del dòlar. Men­tre a França l'arqui­tec­tura depèn de Belles Arts, a l'Estat espa­nyol té una pota a Habi­tatge, una a Foment, una a Cul­tura i una a Indústria. L'Estat espa­nyol és com­plex: la inno­vació depèn d'Indústria i la sos­te­ni­bi­li­tat, de Medi Ambi­ent i Pesca.

Cap on es va?

Ara es vol R+D+i. Ara l'arqui­tec­tura és trans­ver­sal. És interes­sant ser arqui­tecte avui en dia. Estem en un moment de canvi de model, de para­digma.

En quin sen­tit? Millo­ra­rem o empit­jo­ra­rem?

El canvi climàtic és el prin­ci­pal pro­blema del món, junt amb la fam. I la fam és con­seqüència del canvi climàtic, de la mala gestió del medi. El canvi climàtic pro­voca devas­tació, inun­da­ci­ons, malal­ties... Resulta que un informe de l'ONU del 2008 diu que l'arqui­tec­tura n'és la pri­mera causa.

De l'urba­nisme?

No. Dels edi­fi­cis. El 80% de l'ener­gia que es con­su­meix al món és a les ciu­tats, espe­ci­al­ment perquè tenim uns edi­fi­cis dolents. Hem fet deu­res en mobi­li­tat i espai públic, en qua­li­tat de vida, però els edi­fi­cis estan mala­ment.

Se n'han d'ender­ro­car?

Hem de fer pro­jec­tes de retroins­tal·lació. Aquesta actu­a­lit­zació passa per car­re­gar de tec­no­lo­gia un edi­fici exis­tent: hem de pas­sar dels edi­fi­cis analògics als digi­tals.

I això com es fa perquè sigui sos­te­ni­ble, també econòmica­ment?

Pla­ques foto­vol­tai­ques, ponts tèrmics, cober­tes ver­des per cap­tu­rar CO2, dobles pells per pro­duir micro­cli­mes...

Con­clusió?

Redui­rem el 40% del con­sum energètic amb tec­no­lo­gia d'eficiència energètica i pro­dui­rem el 60%. Això implica emis­si­ons zero i que l'arqui­tec­tura passa de ser pro­blema a ser solució. La ter­cera causa del canvi climàtic, els cot­xes, ja han fet els deu­res. Han pas­sat d'unes emis­si­ons de 300 gr de CO2 a 120 gr de CO2 i 80 gr de CO2, i els cot­xes elèctrics a 0 grams de CO2 per quilòmetre. L'arqui­tec­tura ha de poder fer el mateix.

I ens en sor­ti­rem?

Hi ha un nou codi de cons­trucció a la UE per al 2019. L'Estat espa­nyol està pre­pa­rat per fer-ho: tot edi­fici de nova planta serà d'emis­si­ons zero. Tots els edi­fi­cis seran com el Media-Tic. El dis­tricte 22@ res­pon a un model basat en la inno­vació i el valor afe­git. Media-Tic és el pri­mer model de ciu­tat verda i intel·ligent, la fusió de dos models. Fins ara hem tin­gut ciu­tat intel·ligent i poc verda.

El nou para­digma pre­veu ender­rocs, suposo.

Igual com va pas­sar amb la TDT o amb el pas de la pes­seta a l'euro, ho hem de fer amb els edi­fi­cis. El pla­neta ho demana. Sóc opti­mista amb la huma­ni­tat: ho vam fer amb el forat d'ozó. No és tant el fet de tirar-ho per terra. Com he dit, crec en una actu­a­lit­zació de la tec­no­lo­gia. Neces­si­tem una actu­a­lit­zació del model actual, més que un ender­roc total. Hem de fer horts urbans, jar­dins ver­ti­cals, cis­ter­nes... Que l'arqui­tec­tura i la natura es fusi­o­nin, siguin una cosa. L'arqui­tec­tura ha de ser menys mine­ral i més vege­tal.

Podeu posar un exem­ple?

A la dreta tinc un cub de for­migó i a l'altra mà una lla­vor de la mateixa massa. La lla­vor ger­mi­narà en un arbre que dóna fruits. Fixa't: l'arqui­tec­tura vege­tal no con­su­meix, sinó que pro­du­eix, es mul­ti­plica, té fills, fabrica arbrets, és viva, mor i es muta; té infor­mació genètica. En canvi, el for­migó és inert. L'arqui­tec­tura orgànica pro­du­eix coses

Ja exis­teix a nivell arti­fi­cial?

La Vil·la Bio de Llers té com­por­ta­ment mine­ral amb for­migó, però s'està con­ver­tint en arqui­tec­tura vege­tal, perquè té com­por­ta­ment vege­tal: té cir­cu­la­ci­ons d'aire natu­ral i no té aire con­di­ci­o­nat, i és del 2000. I la Vil·la Nurbs, d'Empu­ri­a­brava: té for­migó, però la coberta és d'etilè tetra­flu­o­ro­e­tilè (ETFE) –un mate­rial plàstic subs­ti­tut del vidre i menys pesant–, actua com els ulls d'una abe­lla, les emis­si­ons són zero i tota l'ener­gia pro­ce­deix d'un sis­tema d'ener­gia solar, per als acu­mu­la­dors d'aigua calenta, i foto­vol­taica, per a la gene­ració d'elec­tri­ci­tat.

No dependrà, doncs, de la xarxa elèctrica?

No. Volem arri­bar a l'auto­su­ficiència energètica.

De fet, el pro­jecte que feu per a El Bulli va per aquest camí, segons vau expli­car en la pre­sen­tació d'El Bulli Foun­da­tion. Amb el repte afe­git del parc natu­ral del Cap de Creus.

És un luxe, perquè l'arqui­tec­tura ha d'emer­gir del con­text. El cap de Creus és un con­text viu i hi podem incre­men­tar la bio­di­ver­si­tat: ocells, nius, migra­ci­ons d'aus, corall, tor­tu­gues, arbres, arbusts... I també tenim en compte la sali­ni­tat del mar, la tra­mun­tana, el sol, la geotèrmia, la bio­massa... Són models que cal sumar per tenir emis­si­ons zero. Per arri­bar-hi cal tre­ba­llar amb les ins­ti­tu­ci­ons: el parc natu­ral, la Gene­ra­li­tat, l'Ajun­ta­ment de Roses. El Bulli haurà estat un pro­jecte d'excel·lència com a res­tau­rant i ara hem de con­cen­trar aquesta excel·lència en la fun­dació i en el cen­tre cre­a­tiu, d'R+D+i, d'arxiu de recerca...

Els ter­mi­nis no són jus­tos?

El pro­jecte és del 2011; l'obra es comença a final del 2011 i durarà tot el 2012; la posada en marxa, ja que és una màquina orgànica, és per al 2013, i l'ober­tura és pre­vista per al 2014.

Recordo que en la pre­sen­tació vau par­lar de l'ús del for­migó en el pro­jecte d'El Bulli?

Volem com­por­tar-nos com un corall: una massa òssia amb una esponja, un orga­nisme viu, una fàbrica que millora, pro­du­eix i cris­tal·litza en el corall ver­mell; una fàbrica d'ener­gia. La postal del cap de Creus des de Goo­gle Maps és arqui­tec­tura mine­ral, els Piri­neus que es tro­ben amb el mar Medi­ter­rani. És una òpera, el gran drama de la geo­lo­gia: una mun­ta­nya que pene­tra en el mar, una imatge mine­ral però plena de vida (molsa, corall, herba, tor­tu­gues, algues, pei­xos i arbusts). El cap de Creus és una illa energètica. El que hi sobra són els pals de la llum i el que hi falta són tec­no­lo­gies del món de la bio­lo­gia. Si fem bé El Bulli Foun­da­tion serem un pro­jecte pilot per a parcs al món. I des de Cata­lu­nya, des de Roses, des de l'Empordà altre cop, en Fer­ran, en Juli i nosal­tres aspi­rem també a fer el salt que va fer Dalí en el món de l'art i que va fer El Bulli fa vint anys com a res­tau­rant: posar-nos a l'avant­guarda arqui­tectònica dins un parc natu­ral.

Podeu posar un exem­ple d'aquesta nova arqui­tec­tura?

Ima­gina que arri­bes a El Bulli Foun­da­tion i veus un cul­tiu d'algues fora del mar. Les algues te les pots men­jar, però amb elles també es pot pro­duir hidro­gen i ener­gia dins el parc.

Quin grau de desen­vo­lu­pa­ment té avui aquesta tec­no­lo­gia?

És en fase pilot. Exis­teix al labo­ra­tori, però el nou Bulli serà la pri­mera apli­cació d'aquesta tec­no­lo­gia fora del labo­ra­tori. Can­viem d'escala: Fer­ran, Ruiz-Geli més tec­no­lo­gia fem un labo­ra­tori viu d'ener­gia i de sos­te­ni­bi­li­tat en un parc natu­ral.

La tec­no­lo­gia de l'hidro­gen és segura?

És segura i està pro­vada. En aquest cas l'hidro­gen no és el com­bus­ti­ble, és un mitjà. És el magat­zem d'elec­tri­ci­tat de les pla­ques foto­vol­tai­ques. El liti té un pro­blema de resi­dus un cop la bate­ria s'ha esgo­tat. L'hidro­gen és un por­ta­dor de càrrega que es con­ver­teix en aigua i no depèn de la geo­política.

Apro­fi­ta­reu l'ener­gia eòlica?

Tenim un aire fantàstic. La clau de la sos­te­ni­bi­li­tat és apro­fi­tar l'ener­gia que ens envolta. Estic total­ment en con­tra de l'ener­gia eòlica amb molins de vent d'eix horit­zon­tal i amb els grans parcs eòlics.

Ales­ho­res?

Aposto per la microeòlica. Es tracta d'un cap­ta­dor de dos metres d'alçada, d'eix ver­ti­cal. Amb aquest tipus de tur­bi­nes no hi ha perill de matar ocells. A més, també estic en con­tra dels models energètics cen­tra­lit­zats.

Ara estem en un món cen­tra­lit­zat i con­cen­trat?

Més del que ens pen­sem. La cen­tral nuclear que pro­du­eix en xarxa està en mans de tres empre­ses: és el model lobby. Ja has vist Fukus­hima. Tots ens som cli­ents. I el gas, d'on ve? De Rússia i d'Algèria. Una font i una aixeta per a tots. Dues com­pa­nyies elèctri­ques i de gas és un model basat en la geo­política. El model dis­tribuït exi­geix un con­sum res­pon­sa­ble. He de saber quanta ener­gia neces­sito: sóc con­su­mi­dor i pro­duc­tor. El model per a l'Empordà, per exem­ple, ha de ser el dis­tribuït: si faig un parc de molins per­tany a un lobby, que pro­du­eix per a la xarxa; en canvi, en la microeòlica, poso milers de molins de vent petits. Que tot­hom posi pla­ques a la coberta i tot­hom tin­gui el seu molí de vent, el seu hort urbà, la seva bio­massa, la seva geotèrmia, però no cen­trals. No als camps de molins de vent, no als camps de foto­vol­taica, no a les cen­trals nucle­ars. No ens podem per­me­tre esce­na­ris de cen­tra­li­tat. Ima­gi­nem un món amb mitja dot­zena de grans ordi­na­dors i que la gent no pugui tenir ordi­na­dors per­so­nals.

Fer­ran Adrià és exi­gent?

Molt. Tot és expe­ri­men­tació. Amb ell tenim pla A, pla B i pla C, i fins a quinze plans d'expe­ri­men­tació simul­ta­nis. En les reu­ni­ons els equips es pre­gun­ten què ha dit un i què ha dit l'altre; i es pre­gun­ten què ha entès cadascú. No sumen, mul­ti­pli­quen. És la tro­bada de dues dis­ci­pli­nes. Si pen­ses en El Bulli com el 15% del PIB de l'Estat espa­nyol i en l'arqui­tec­tura com el 18%, és un pro­jecte que suma un terç del PIB, d'indústria i conei­xe­ment. Tre­ba­llar amb en Fer­ran és una suma de lide­rat­ges i res­pon­sa­bi­li­tats.

Us dis­cu­tiu?

Crec que no. L'expressió seria més cons­truïm com­ple­xi­tat.

Tot­hom vol fer pas­sar la seva?

No. Ell té un sis­tema cre­a­tiu. No xoquem perquè adap­tem el seu sis­tema cre­a­tiu: les llis­tes, el con­trol, el sis­tema de pen­sa­ment, el pro­grama, la boge­ria, la velo­ci­tat, la inten­si­tat, la marca... Hi posem el con­tin­gut arqui­tectònic, però ell porta el debat. Apre­nem molt d'El Bulli.

Recordo un dia al Tea­tre Muni­ci­pal de Roses que Fer­ran Adrià va dir que ha cone­gut els grans arqui­tec­tes inter­na­ci­o­nals i que només es podia par­lar amb Ruiz-Geli, de Figue­res.

No conec les altres experiències. Plan­tejo l'arqui­tec­tura com una pla­ta­forma de soci­e­tat, de cul­tura. He de tenir pre­sent la situ­ació amb el parc, amb en Fer­ran, que cuina amb nitro­gen, les tor­tu­gues, el corall... Tots aquests vin­cles en un món de partícules cons­tru­eix la nos­tra arqui­tec­tura i això s'entén com un diàleg. Jo sóc el pen­ta­grama i Fer­ran Adrià marca les notes.

Com teniu l'aquàrium de Coney Island, a Nova York? Vau gua­nyar el con­curs, es farà el vos­tre pro­jecte?

És un pro­jecte llarg, val molts diners, 280 mili­ons de dòlars, i està en espera. Són dos Gug­gen­heim de Bil­bao. El Media-Tic ha cos­tat 24 mili­ons d'euros. Les uto­pies dels anys setanta les cons­truïm nosal­tres.

Quin arqui­tecte admi­reu?

Renzo Piano, que manté el tre­ball arte­sa­nal amb un nou dis­seny i ambició. De seguida el cap se'n va a Buck­mins­ter Fuller, un visi­o­nari que ha sabut inno­var patents, i a Gaudí, perquè es va rela­ci­o­nar amb els arte­sans. Tinc sis patents per a Vil·la Nurbs, d'Empu­ri­a­brava i tres per al Media-Tic de Bar­ce­lona. Sem­pre hem tin­gut més patents que edi­fi­cis.

Fer­ran Adrià diu que crear és no copiar.

No es copia, es com­par­teix. No he copiat i les meves patents són una eina per com­par­tir.

Renun­cieu als royal­ties?

No, fem que la indústria que ho desen­vo­lupi sigui líder indus­trial. Era abans que la patent era per con­ser­var una idea, com la recepta de la Coca-cola. Ara és per com­par­tir; en Fer­ran les regala. Sóc líder perquè patento, perquè no sóc lobby, perquè com­par­teixo. Veiem la rea­li­tat i volem actuar: som qui­xots. L'acció és fer pro­jecte i patent, inno­var. I evi­dent­ment algu­nes patents són peri­bles, tenen cadu­ci­tat, són supera­des per la inno­vació.

I els edi­fi­cis?

Hem de cons­truir per a quinze o vint anys. Els edi­fi­cis no tenen vida per a dos-cents anys.

I les cate­drals?

Si hi hagués mol­tes cate­drals, mol­tes gene­ra­ci­ons d'arqui­tec­tes no exis­ti­rien. No pots cons­truir per a tres-cents anys perquè et car­re­gues les gene­ra­ci­ons d'arqui­tec­tes dels pro­pers tres segles. Cal tenir la filo­so­fia del Japó. És bo que la vida i les ciu­tats siguin efímeres i que s'actu­a­lit­zin cons­tant­ment. Això és progrés.

Durarà la vos­tra obra?

No sé si les meves idees dura­ran. El Media-Tic pot durar trenta o qua­ranta anys. L'estruc­tura metàl·lica està pen­sada per ser des­mun­tada, revi­sada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.