El Punt Casteller

Duel de torres a Mataró

Capgrossos i Vilafranca volen estrenar manilles per les Santes

«Fem-la a casa!», diuen els Capgrossos de Mataró. Els de la camisa blau marí van fer el seu primer dos de nou, o torre, l'1 de novembre passat a Vilafranca, i ara, per la festa major de les Santes, ha arribat el moment d'aconseguir el seu primer gamma extra a casa. Fins ara tenen un bagatge de tres torres de vuit, la darrera de les quals amb les manilles al lloc del folre, i les sensacions que ha donat a l'assaig són bones. L'acompanyaran amb el tres i el quatre de nou, castells que enguany ja han completat.

Tindran al costat uns Castellers de Vilafranca amb uns objectius molt similars. Tot i que s'havia parlat de la possibilitat que portessin el pilar de vuit o el cinc de nou a Mataró, sembla que han quedat descartats. El cinc, en paraules del cap de colla, perquè «és massa castell» i li falta rodatge, i en el pilar probablement hi ha influït el fet que el quatre de vuit amb l'agulla quedés en carregat diumenge passat. Estrenar la torre de nou, doncs, també és el principal repte per als verds, que completarien el programa amb el tres i el quatre de nou i el pilar de set.

La tercera colla a plaça seran els Castellers de Lleida, que volen aprofitar una gran diada com les Santes per fer un pas endavant. O potser dos, perquè al quatre de vuit que ja han fet intentaran sumar-hi el tres i el dos de vuit.

Va d'estrenes

Arriben amb molta empenta, però una mica condicionats per algunes baixes. La Jove de Tarragona continuarà aquest cap de setmana el seu periple amb l'objectiu d'estrenar el dos de vuit, sigui dissabte a Sitges o diumenge a Tarragona. No hi haurà castell de nou, però una de les dues actuacions també podria veure el cinc de vuit. A Sitges també hi serà la Joves de Valls, que, en espera de recuperar algunes baixes de Sant Joan, continuarà rodant els castells de vuit.

A Valls, la Vella actuarà al grup de d'habitatges que porta el seu nom, on té com a principal objectiu aconseguir el primer cinc de vuit. El quatre amb el pilar i el dos de vuit podrien acompanyar-lo, tot i que no es descarta una estrena sonada, la del quatre de nou, un castell que el barri mai no ha vist.

I si algú fa vacances i encara li han quedat ganes de castells, dimarts al Vendrell hi haurà la tradicional actuació de Santa Anna, on els Nens es volen sumar a la festa traient del local el dos de set, i qui sap si també el quatre de vuit.

Sitges (Garraf)
Dissabte 23 a les 18.30 h, al Cap de la Vila, actuació de la Jove de Sitges, la Jove de Tarragona, la Joves de Valls i els Xicots de Vilafranca.
La Riera de Gaià (Tarragonès)
Dissabte 23 a les 18.30 h, a la plaça Major, actuació dels Xiquets de Tarragona i els Castellers d'Altafulla.
Valls (Alt Camp)
Dissabte 23 a les 19.30 h, a les Vivendes de la Colla Vella, actuació dels Xiquets de Reus i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.
Mataró (Maresme)
Diumenge 24 a les 12 h, a la plaça de Santa Anna, diada de les Santes, amb els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Vilafranca i els Castellers de Lleida.
Tarragona (Tarragonès)
Diumenge 24 a les 20 h, al carrer Maria Cristina, festes del barri amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau.
El Vendrell (Baix Penedès)
Dimarts 26 a les 13 h, diada de la festa major de Santa Anna, amb els Nens del Vendrell.
XIULETS

No consolidada?

El Consell de la Festa Major vilafranquina ha desestimat la participació de la Jove de Vilafranca en les diades de la festa major de Sant Fèlix. El motiu: el 31 de març, quan es va tancar el protocol, van considerar que la colla no estava consolidada. Pocs dies després, la Jove aconseguia els primers castells de set. A més, i curiosament, aquest requisit no s'ha demanat a cap altra de les colles que han aparegut a Vilafranca.

L'ANÈCDOTA

Bones Minyones

Els Minyons de Terrassa van homenatjar, amb motiu de l'aniversari de la colla, les dones que des dels inicis han format part de l'agrupació i han estat clau per assolir els grans castells. L'acte central va consistir en una actuació amb castells formats només per dones, pinya inclosa. Les Minyones van descarregar el tres de sis, el quatre amb el pilar i el cinc de sis.

APLAUDIMENTS

L'enxaneta dels Xiquets Bisbalencs

La vila més castellera sense colla pròpia també n'havia tingut, encara que només actuava a casa. Venanci Cañelles, que va ser-ne l'enxaneta l'any 1935 i n'és un dels darrers supervivents, ha estat homenatjat per la Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca. Una bona mostra de l'estima de la Bisbal pel fet casteller.

La Jove escala

R. LLAGOSTERA

La Jove de Tarragona ha protagonitzat la pujada més important de la setmana. Gràcies a l'estrena del tres de nou, ha superat la Vella de Valls, i de poc que no arriba al bronze, perquè s'ha quedat a només deu punts dels Capgrossos de Mataró. Freqüentar el cinc de vuit (n 'han fet cinc entre carregats i descarregats) també ha influït molt en aquesta pujada, ja que cal remarcar que enguany Minyons, Capgrossos i Vella encara no han estrenat la catedral.

Un altre punt d'interès de la classificació el trobem entre les posicions 10 i 14. El frec a frec que hi ha entre les colles que tenen el quatre de vuit com a millor castell fa que gairebé cada setmana hi hagi canvis. En aquest cas, pugen Barcelona i Lleida, perquè el cap de setmana passat van sumar un altre carro gros. La classificació estarà segurament més tranquil·la les pròximes setmanes, en què moltes d'aquestes colles agafen vacances. No s'hi val a despistar-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt