Societat

Sant Carles de la Ràpita

400 polls de flamenc

En les set edicions d'anellament de polls que s'han dut a terme al Delta de l'Ebre s'han marcat 2.000 flamencs

200 voluntaris participen en l'anellament i alguns candidats queden a la llista d'espera

El Delta de l'Ebre és la zona amb més concentració de flamencs de Catalunya i s'hi troba l'única colònia de cria, una de les poques estables d'Europa. La setena edició d'anellament d'aquesta au, tan singular del territori, es va iniciar quan el cel començava a despuntar. Enguany, la jornada de l'anellament ha tingut uns 200 voluntaris, els quals han anellat i mesurat prop de 400 polls. Al llarg de les set edicions d'anellament que s'han dut a terme s'han marcat més de 2.000 exemplars, que, tot i que no sumen el total de la població, sí que són una bona mostra que permet seguir els seus moviments migratoris. 

Els voluntaris, organitzats en cinc equips diferenciats, treuen del corral muntat per a l'ocasió els polls un a un. A les cries, que en la seva edat prematura són de color gris i que posteriorment prenen un intens i característic color rosat, se'ls mesuren les parts del cos, se'ls pesa i, en el cas que les aus estiguin ferides, se'ls fan les cures adequades per, finalment, anellar-les. Amb les anelles s'identifiquen totes.

L'acte va tenir la presència d'Alan Johnson, biòleg anglès especialitzat en flamencs, que ha estat un dels pioners en l'anellament de flamencs a la Camarga. Amb l'objectiu de protegir i estudiar aquestes aus, Johnson va formar part de l'equip que fa uns quaranta anys va crear la primera illa artificial de cria de flamencs a la Camarga, on poden reproduir-se i créixer aïllades de predadors terrestres, com ara els porcs senglars, envoltades d'aigua, com es requereix en l'hàbitat d'aquestes espècies.

Pel que fa a la problemàtica que suposa la gran quantitat de flamencs per als arrossaires de la zona, Francesc Vidal, director del Parc Natural del Delta de l'Ebre, va afirmar que “s'està treballant per reduir al mínim les destrosses, el nivell de les quals depèn molt de la climatologia de cada any i de la rapidesa del procés del creixement de la planta de l'arròs”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.