Societat

TRÀNSIT

Moren quatre joves en una topada entre dos vehicles a la carretera C-17

Un cinquè noi, que viatjava en el cotxe de les víctimes, es troba en estat crític

El conductor de l'altre turisme va resultar il·lès

S'investiga el factor humà

Quatre joves d'entre 20 i 25 anys, i veïns de Vic (2), Taradell i Folgueroles, van morir ahir en una topada entre dos vehicles a la C-17, a l'altura de la població d'Orís (Osona). Un cinquè noi, que viatjava en el mateix vehicle que les víctimes, va resultar ferit greument i va haver de ser traslladat d'urgència fins a l'hospital de Sant Pau de Barcelona, on continua ingressat en estat crític. El conductor i únic ocupant del segon vehicle involucrat en el sinistre, per la seva banda, va resultar il·lès.

L'accident va passar cap a la una del migdia, quan els dos vehicles van xocar i un –el de les víctimes– va bolcar a la via. El cotxe va quedar completament destrossat al mig de la carretera. Fins a cinc patrulles dels Mossos d'Esquadra, quatre dotacions dels bombers, un helicòpter medicalitzat i dues ambulàncies del SEM (Sistema d'Emergències Mèdiques) es van desplaçar en pocs minuts a la zona, però no van poder fer res per salvar la vida a les víctimes. A causa de la magnitud del sinistre, es va haver de tallar la carretera C-17 –desdoblada recentment entre Vic i Ripoll– en sentit sud i desviar la circulació per Torelló. Cap a dos quarts de cinc ja es va restablir la circulació.

Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per intentar determinar la causa del brutal accident. La principal hipòtesi amb què es treballa és l'error humà, tot i que no es descarten altres possibilitats o, fins i tot, que hi pugui haver més d'una causa que expliqui el sinistre. La policia catalana no ha fet cap detenció en relació amb l'accident mortal, segons van confirmar fonts policials.

Uns cent sinistres mortals

Amb aquest accident, un dels més greus d'enguany, ja s'han registrat 96 sinistres mortals a Catalunya, en els quals han mort 119 persones. Tot i la gravetat de l'accident d'ahir a Orís, el Servei Català de Trànsit va explicar ahir que durant aquest any hi ha hagut un descens del nombre de víctimes de més d'un 12% respecte del mateix període del 2010.

LA XIFRA

119
persones
han perdut la vida en els 96 accidents mortals que s'han registrat des de principi d'any a Catalunya.

La son causa un 16% dels accidents

Conduir amb somnolència multiplica per set el risc de tenir un accident de trànsit. De fet, un 16% dels sinistres són provocats per la son. Ho afirma la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), que recorda que la causa més freqüent de la somnolència és la falta d'hores de son nocturn, el consum de fàrmacs, drogues o alcohol, i l'excés de calor, entre altres motius. “Diversos estudis han demostrat que conduir somnolent, havent dormit cinc hores o menys, o entre les dues i les cinc de la matinada, està associat a un increment substancial del risc d'accidents de trànsit greus o amb resultat de mort”, assegura la doctora Gemma Sansa, coordinadora del grup d'estudi de trastorns de la vigília i son de la SEN. “Si els conductors fossin conscients de la importància d'eliminar aquests comportaments es podria reduir la incidència d'accidents”, hi afegeix Sansa. Dormir més de cinc hores, evitar els menjars copiosos i també les temperatures elevades a l'interior del vehicle, i no adoptar postures excessivament relaxades mentre es condueix són algunes de les recomanacions que es fan des de la SEN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona