Societat

La festa major, en crisi

Músics, pallassos, diables i gegants noten que hi ha menys contractes

Molts volen cobrar després de l'actuació perquè tenen pendents factures de l'any passat

Coincidint amb la celebració de la Mare de Déu d'agost, avui molts pobles catalans fan festa major. Les celebracions, però, no s'escapen de les urpes de la crisi econòmica, que esgarrapa tots els sectors: des de músics, passant per pallassos, grups d'animació i elements de cultura popular com castellers, geganters i diables. Tots asseguren que aquest any tenen menys actuacions programades. Els ajuntaments no amaguen que el pressupost d'enguany és inferior al del 2010, Arbeca (Lleida) l'ha reduït un 55%; a Ullastrell (Vallès Occidental) i Argentona (Maresme) un 30%; Martorell (Baix Llobregat) un 25%, Badalona (Barcelonès) un 20% i Tarragona un 15%.

Els pressupostos escanyats dels consistoris no han agafat per sorpresa els professionals que treballen a les festes majors. “Fa tres anys, més concretament els dos últims, hem notat com davallaven les contractacions dels ajuntaments”, comenta Jordi Vallespí, de Corrandes Animació. El portaveu de Factoria del Espectáculo, Cristian Bengolea, concreta que “els contractes dels consistoris han caigut un 50%”. Aquest estiu, els pallassos Xumet i Xinxeta també han programat la meitat d'actuacions respecte de l'any passat. Una representant de la companyia, Margarida Forns, puntualitza que la frenada en el nombre de contractacions “s'ha accentuat amb la constitució dels nous ajuntaments”. El descens de Musicat ha estat més lleu (14,5%) ja que correspon a l'exercici del 2010.

Per tirar endavant en èpoques de penúria econòmica, la gent de la cultura i l'espectacle se les pensa totes. N'hi ha que amplien el ventall de possibles clients, i el que abans era un producte exclusiu per a festes majors l'han adaptat per a celebracions particulars. Les negociacions són constants i quan un Ajuntament té un pressupost ajustat comença l'estira-i-arronsa. A Corrandes Animació es troben amb consistoris que només poden contractar un duet de músics però els interessa més un trio, llavors ofereixen una actuació de tres però de menys durada.

Les solucions imaginatives s'afegeixen a caixets congelats. Quan fa tres anys la majoria de companyies van veure com baixaven les contractacions, aquestes no van apujar-ne les tarifes: “oferim el mateix espectacle, la mateixa qualitat i al mateix preu; però la vida, la gasolina... tot puja. Per tant, nosaltres hi guanyem menys”, explica Bengolea. Alguns fins i tot s'han vist obligats a baixar els caixets, com la majoria d'associats a Musicat. L'empresa Festa de l'Escuma també ha abaratit algunes tarifes perquè “hi ha alguna empresa pirata que es dedica a rebentar preus”, explica Rubén Campoy. En aquest sentit, critica que “les administracions són les primeres a que contracten empreses sense saber si estan donades d'alta o no”.

Són una minoria els que pensen que “els ajuntaments paguin quan vulguin mentre paguin” com Forns. Molts artistes volen cobrar un cop han acabat l'actuació perquè s'han enganxat els dits quan han donat l'opció de cobrar al cap d'un, dos o tres mesos, reconeix Bengolea. “Hi ha institucions que no paguen quan toca” diu el director de Vatua l'Olla, Jaume Mauri. En aquest sentit, el departament de premsa de Musicat reconeix que hi ha certs consistoris amb els quals no treballen “perquè encara deuen la factura de l'any passat”. L'entitat calcula que durant el 2010 i fins el maig d'aquest any, el deute dels ajuntaments arriba fins a 272.000 euros.

No se n'escapa

La cultura popular no s'escapa de la crisi. Les poques actuacions de cobrament que feien han disminuït. Per sort, la majoria de trobades de diables o gegants o les actuacions castelleres es fan per intercanvi, ara bé, aquests són amb menys participants. “Les trobades de gegants responen a un torn de visites, és a dir, tu hauràs d'anar a les festes majors de les colles que participen de la teva. “Les trobades ara són amb menys colles”, explica el vocal de mitjans d'informació de l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, Amador Codina.

Els grups de diables, que també funcionen molt per intercanvi, el que han notat és que quan van convidats tenen “menys material pirotècnic perquè els pressupostos dels ajuntaments són més limitats”, explica el Pep Enric Martí, president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya. El nombre d'espectacles de cobrament ha baixat, però els que fan els cobren al dia perquè l'Ajuntament necessita el justificant per demanar la subvenció.

El gerent de la Coordinadora de Colles castelleres de Catalunya, Guillem Soler, diu que cada colla gestiona les seves actuacions. Tanmateix, admet que és possible que enguany acceptin preus més baixos, si bé la declaració dels castells com a patrimoni de la humanitat pot actuar com a blindatge per la davallada. Les colles mai diuen quin caixet tenen, tot i que una actuació castellera és econòmica perquè hi ha implicada molta gent i són de durada llarga.

Tot i el mal pas, els castellers continuaran pujant, els pallassos, actuant, i en la majoria de balls se sentirà: “a-le-gri-a, que és festa major...”

LES XIFRES

50
és la davallada en la contractació
que han notat companyies com Factoria del Espectáculo o Xumet i Xinxeta
55
per cent és la proporció
de pressupost que enguany han reduït a Arbeca per a la festa major respecte a l'any 2010
272.000
Són els euros que els ajuntaments
deuen a Musicat durant el 2010 fins al maig d'aquest any
Tortosa

De la partida de personal a la de la festa major

L'Ajuntament de Tortosa va aprovar traslladar 100.000 euros de la partida pressupostària de personal per tal de finançar les festes majors de la Cinta que comencen a principi de setembre i el programa de les quals encara no s'ha donat a conèixer. La modificació pressupostària es va aprovar en un ple extraordinari la setmana passada, amb només els vots de l'equip de govern i l'abstenció dels grups de l'oposició.

r.royo

Castelldefels

Alguns artistes cobraran al comptat

El municipi està en plena festa major, una celebració que ha reduït un 34% el pressupost. La davallada no s'acaba aquí. Segons el nou govern municipal del PP, el pressupost se seguirà ajustant fins que no hi hagi la millora econòmica. La reducció s'ha produït principalment en logística, infraestructura i publicitat. A més, normalment es feien dos grans concerts i aquest any només se n'ha programat un. L'Ajuntament paga les actuacions al cap de 90 dies, però en alguns casos negociats pel govern anterior es pagaran al moment.

s. pérez

Badalona

Menys pressupost, però més artistes

La festa major de Badalona acaba avui. Aquest any, el pressupost s'ha vist reduït un 20% respecte l'any passat. Si el 2010 l'Ajuntament es gastava 67.300 euros, enguany la xifra ha davallat fins als 53.800 euros. Això no obstant, la programació no s'ha vist reduïda sinó que més aviat el programa ha guanyat algun acte respecte l'any passat. Així ho explica la nova regidora de Cultura, Montserrat Salgado (PP), qui detalla que l'ampliació de la festa s'ha pogut fer a còpia de negociar amb els artistes contractats.

s. muñoz

Matadepera

Sense castell de focs per posar el punt i final

Un cas paradigmàtic és el de Matadepera, que celebra la festa major del 25 al 31 d'agost. Ajustaran el pressupost eliminant el castell de focs i la recepció oficial. L'alcaldessa Mireia Solsona defensa que s'ha de fer un “esforç” per fer que la festa sigui més austera però que incorpori actes amb més participació que no tinguin un cost econòmic tant elevat. Per aquest motiu, la fira de tastets s'ampliarà es farà a dins del nucli urbà. També s'augmentarà el nombre de jocs infantils i es farà un torneig de futbol a la nit.

M. a. Luque



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Medi Ambient

Prova pilot al Port Olímpic per fomentar la biodiversitat del fons marí

Barcelona
societat

El govern atorga 650.000 euros a La Bressola per promoure el català a la Catalunya del Nord

barcelona
laboral

Denuncien Llansà SA a Inspecció de Treball per vulnerar el dret a la vaga

llançà
URBANISME

Adif comença les obres del pas sota la via del tren a Santa Susanna que també beneficiarà Pineda

SANTA SUSANNA

Cafès Cornellà i Zoetis guanyen els IV premis Josep Pallach

palafrugell
Medi Ambient

Arxivada la causa per emissions contaminants de la incineradora del Besòs

Sant Adrià de Besòs
sequera

El Govern aixeca l’emergència a Ter-Llobregat gràcies a les pluges

barcelona
LLORET DE MAR

Les famílies d’Interampa denuncien la saturació de les aules

LLORET DE MAR

L’Ajuntament va aturar 141 desnonaments el 2023

girona