Societat

Les retallades arriben a les festes majors gironines

L'associació de músics Musicat calcula que, de mitjana, els ajuntaments hi destinen un 40% menys de diners que dos anys enrere

Els col·lectius més afectats admeten que hi ha altres prioritats

Les programacions de les festes majors són víctimes de les revisions a la baixa que els ajuntaments han hagut d'aplicar als pressupostos, arran de la davallada d'ingressos. No són unes retallades discutides, ja que fins i tot els més perjudicats –com per exemple els músics i les pirotècnies (vegeu informació a la pàgina següent)– admeten que els consistoris han de tenir altres prioritats. Segons els càlculs de l'associació de músics Musicat, el conjunt d'ajuntaments catalans ha reduït aquest any de mitjana un 40% el pressupost de festes en comparació del 2009, l'últim any de vaques grasses.

Buscant la fórmula

De les celebracions recents en municipis importants de la demarcació destaca el cas de Blanes, que va rebaixar una quarta part el pressupost, renunciant a l'escenari del passeig del Mar, simplificant el del darrere de l'ajuntament i aprofitant els lavabos de la casa de la vila com a camerino, o rebaixant l'import dels premis dels castells de foc. Entre el 10 i el 15 d'agost, a Maçanet de la Selva van celebrar una festa major que, pel que fa als espectacles, ha costat un 21% menys que l'any passat. A Castelló d'Empúries, les festes els havien arribat a costar 40.000 euros i aquest any l'Ajuntament hi va destinar tan sols 8.000 euros.

Més casos: les Gales d'Anglès, que estan a punt de començar, costaran la meitat que l'any passat. El criteri fixat per l'equip de govern a l'hora de fer anar les tisores no és tant suprimir actes –que també, però no és la norma– com contractar espectacles o serveis més barats. Més radicals seran a Besalú, que les celebren a finals de setembre. Han eliminat el castell de focs i una de les dues orquestres que solien actuar; en lloc de contractar una companyia o actor de renom, a l'espectacle del pavelló de Besalú hi actuarà una companyia de dansa local, i l'edició del programa serà de format més senzill. La despesa es reduirà prop d'un 30% en relació amb la dels últims anys. A l'Escala, han rebaixat un 40% el pressupost de barraques.

La setmana entrant els que estaran de festa major seran els olotins. Com en altres consistoris on hi ha hagut canvi en el govern, l'enfocament que els nous responsables donaran al programa no es podrà plasmar del tot fins al 2012. “Aquest any ho deixarem tal com estava –explica la regidora Mar Roca–, però de cara a l'any que ve haurem de preveure noves fórmules”. En una tessitura similar es troba Marta Madrenas, la regidora que aquests dies està fent els últims retocs a la programació de les Fires de Girona. “Ho estem revisant tot per veure d'on podem rebaixar”, explica, i assegura que la seva prioritat serà no estalviar esforços en seguretat. Això és un repte perquè precisament una de les partides més grans de les festes gironines correspon al cost en hores extres que suposa la mobilització de la policia. A Banyoles, l'àrea que dirigeix Jordi Bosch Batlle està buscant la manera que les festes de Sant Martirià no perdin atractiu, tot i rebaixar entre un 10% i un 15% el pressupost, que l'any passat ja es va reduir en un percentatge similar.

LA FRASE

Mirem de rebaixar d'allà on podem, però no estalviarem esforços en la seguretat
Marta Madrenas
REGIDORA DE PROMOCIÓ I OCUPACIÓ DE GIRONA

Quan ets petit i has de repartir

Rebaixar partides quan es parteix de xifres grans sembla relativament fàcil. Com s'ho fan, però, als pobles petits que es mouen amb pressupostos modestos? Cornellà del Terri és un dels nombrosos municipis gironins que no poden destinar gaires diners a festes i, a més, els han de repartir entre els diferents pobles del terme sense que això generi conflictes. “Cada poble de Cornellà fa la seva festa i has de filar molt prim a l'hora de repartir les ajudes”, explica el primer tinent d'alcalde, Salvador Coll. Aquest any han destinat 4.200 euros a la festa de Cornellà (que vindria a ser la de tot el municipi); 1.200 a la de Borgonyà (el segon nucli més gran), i als set nuclis restants, 800 cadascun. De cara a l'any vinent, Coll anuncia “un replanteig, més que no pas una retallada”.

A Porqueres, amb set pobles, es troben en una situació similar. Fan una festa que aplega tot el terme, a la qual aquest any han destinat uns 3.000 euros menys. Pel que fa a les festes dels pobles (dels set que hi ha, en fan a cinc), l'Ajuntament diferencia entre els que tenen capacitat per obtenir recursos propis i els que depenen exclusivament del consistori. “En qualsevol cas, estem parlant de quantitats simbòliques que no podem tocar gaire”, manifesta l'alcalde, Salvador Ros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.