Baix Camp
Presoners voluntaris
Dreams & Adventures, de Constantí, enreixa participants voluntaris
Permet als presoners superar les seves angoixes a través d'un programa complet de ‘coaching'
La cultura de l'oci pot arribar a límits insospitats. A les presons s'hi tanquen criminals i delinqüents, però ara una empresa s'atreveix a posar-hi les persones que senten que han perdut el rumb de la seva vida i que la volen reorientar. Dreams & Adventures ha creat The Prison, un recinte on un coacher motiva els presoners a transformar la manera d'enfrontar-se a les situacions del seu entorn. I l'experiment és molt realista.
Els usuaris que voluntàriament entren a la presó han de complir totes les rutines que se'ls exigeix. El dia comença a les set del matí: els presoners es lleven, es dutxen i esmorzen, i després participen en un taller de dinamització, que està dissenyat perquè superin les seves angoixes. Després dinen i tenen dues hores lliures fins que un altre cop fan teràpia durant unes hores més fins que sopen. A les vuit del vespre els supervisors els tanquen a la seva cel·la de sis metres quadrats i s'hi queden fins a les vuit del matí del dia següent. L'impacte més fort, segons explica Raül Ortiz, de Dreams & Adventures, és quan el presoner es troba entre barrots. La Judit, que viu a Reus, va ser una de les primeres persones a experimentar la sensació de ser presonera: quan va saber que s'impulsava aquesta iniciativa no va dubtar a apuntar-s'hi. Diu que no s'ha transformat en una persona nova, però que l'experiència li ha servit sobretot per saber que pot prescindir de moltes comoditats, i explica que les classes de coaching són profitoses, tot i que el més dur és estar dotze hores tancada dins de la cel·la perquè “estàs sol amb tu mateix”, temps que serveix per reflexionar. Però no tothom té la mateixa fortalesa que va demostrar la Judit. En aquest sentit, Raül Ortiz va explicar que alguns clients van voler sortir al cap d'una mica d'haver entrat, mentre que alguns altres presoners també van intentar subornar els vigilants, sobretot amb el menjar, perquè el menú “no és de luxe”. Tot i que tenen moltes privacions, com ara que no poden veure la televisió ni escoltar música, sí que poden llegir i parlar per telèfon amb els seus familiars només cinc minuts al dia. També se'ls dóna una llibreta perquè durant l'estada puguin recollir per escrit les seves experiències. Des de Dreams & Adventures es justifica que la presó “és només l'embalatge” ja que la iniciativa es podria haver impulsat en un convent, però, això sí, “la reclusió i l'aïllament” eren dos requisits imprescindibles per desenvolupar el programa tal com s'ha dissenyat.
Aquest estiu s'ha realitzat una prova pilot i està previst que a finals de setembre The Prison es posi en marxa definitivament. De moment ja hi ha una trentena de persones interessades a entrar-hi. Els perfils són ben diversos: persones en situació d'atur o que es plantegen una separació i la majoria són gent amb estudis universitaris i amb un nivell cultural alt. Les tarifes per participar a The Prison són vàries: pot costar 40 euros una nit o 150 euros un cap de setmana. Un programa complet de coaching pot arribar als 400 euros.
Fa quinze anys que Dreams & Adventures es dedica a preparar activitats per fomentar les relacions personals i millorar així el tracte entre els treballadors d'una empresa. En aquest sentit, Ortiz diu que a casa nostra “hi falta cultura d'integrar persones” perquè “el rendiment d'una persona depèn dels recursos humans”.