Societat

meteorologia

La Costa Brava registra l'agost més temperat

Llocs com ara Platja d'Aro es queden 1,2 graus per sota de la mitjana històrica

Les màximes, a les comarques interiors

La Costa Brava s'ha convertit aquest agost en la zona de Catalunya amb unes temperatures més baixes en relació amb les dades habituals per aquesta època de l'any, segons el balanç mensual elaborat pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Així, l'estació meteorològica de Castell-Platja d'Aro (Baix Empordà) ha registrat, l'últim mes, una temperatura mitjana 1,2 graus per sota de la mitjana climàtica (registre històric). El rànquing de poblacions amb temperatures per sota del que és habitual és ocupat en segona i tercera posició per la Tallada d'Empordà (Baix Empordà) i Sant Pere Pescador (Alt Empordà), on es van registrar 0,5 graus per sota de la mitjana climàtica. El balanç del SMC detalla que el règim de marinada present a les comarques del litoral va mantenir la temperatura diürna relativament baixa arran de mar, amb màximes properes als 30 graus i amb una humitat relativa elevada. Només en alguns sectors del litoral central i la Costa Brava es van registrar puntualment temperatures màximes properes als 35 graus.

A l'altra banda del rànquing, Tàrrega (Urgell), la Pobla de Segur (Pallars Jussà) i Montsec d'Ares (Pallars Jussà) han tingut aquest agost una temperatura mitjana 2,4 graus per sobre del que és habitual.

En xifres absolutes, les temperatures més altes de l'agost s'han registrat a Tornabous (Urgell), 40,9 graus; Lleida-la Bordeta (Segrià) 40,1 graus; Sant Romà d'Abella (Pallars Jussà), 40 graus; Castelldans (Garrigues), 39,8 graus; Oliana (Alt Urgell), 39,7 graus, i Mollerussa (Pla d'Urgell), 39,4 graus. En molts punts de l'interior no es registraven temperatures màximes tan elevades des de l'agost del 2007 i puntualment des del 2003.

Barcelona, sense aigua

Després de l'espectacular tempesta del 30 de juliol, Barcelona ha viscut aquest any el segon mes d'agost més sec des del 1904 –menys d'un litre per metre quadrat durant tot el mes–, només superat per la sequera del 2009, segons les dades de l'Observatori Fabra. La temperatura mitjana en aquest punt de Collserola durant l'agost ha estat de 24,1 graus, és a dir, 0,9 graus per sobre del que és habitual.

El principal episodi de calor a l'agost es va produir entre els dies 16 i 22.

Tret del tram més alt del riu Ter i la cara sud del Pirineu occidental, la resta del país ha viscut un agost molt sec. “Si bé no és extraordinari que en alguns sectors de Catalunya pràcticament no plogui a l'agost, resulta poc freqüent que aquesta absència de precipitacions afecti una àrea tan extensa del país”, detalla l'informe del SMC.

0,8
litres per metre quadrat van caure en tot l'agost a Barcelona, mentre que el 30 de juliol hi va haver una gran tempesta.

LES XIFRES

40,9
graus
ha estat la temperatura màxima de Catalunya a l'agost, un rècord registrat a Tornabous (Urgell).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona