Societat

La costa, prop de la plena ocupació

a l'alça ·

El juliol i l'agost han confirmat la bona tendència apuntada al juny, i el gruix fort de la temporada s'ha tancat amb xifres superiors al 90%, més que l'any passat, de pernoctacions als establiments hotelers del litoral català

Les novetats d'enguany són la irrupció del turisme rus i l'estancament de l'estatal, que, a més, gasta menys

S'espera que el turisme anomenat sènior agafi el relleu al setembre

El sector turístic de la costa catalana torna a agafar aire. Després d'un 2010 amb resultats més aviat discrets, i en espera encara d'una rematada final de temporada que presenta bones perspectives, els mesos forts d'aquest estiu han suposat un punt d'inflexió, i fins i tot s'ha fregat la plena ocupació en moltes de les localitats més turístiques del litoral.

Costa Daurada

En espera de conèixer les dades de l'agost, l'estiu s'ha superat amb bones xifres al centre de la Costa Daurada. El 94% de mitjana assolit al juliol, millor que l'any anterior, segurament s'haurà superat a l'agost, segons explica la presidenta de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda, Maria Eugènia Arbó. “Estem contents, al juny ja hi va haver un canvi substancial, un augment de sis o set punts atribuïble sobretot al mercat rus, però és important que els mesos forts funcionin bé”, apunta, mentre treu importància a la fuga de Ryanair de l'aeroport de Reus prevista per a final d'octubre. “Ryanair genera només un 11% del total de les pernoctacions, i la seva marxa no afecta els molts operadors turístics que tenim confirmats, a banda que potser l'estiu que ve continuarà oferint vols”, subratlla.

Les perspectives per al setembre són igualment bones, i s'espera superar el 76% de l'any passat, per acostar-se al 82% del 2009. Tot i que enguany no han hagut de fer tantes ofertes com l'any passat, els empresaris hotelers es queixen de la reducció dels marges, per l'augment dels costos els darrers anys derivats de les diverses normatives.

En la mateixa línia, tant els càmpings tarragonins com els apartaments turístics s'han acostat a la plena ocupació aquest estiu i han superat amb escreix les xifres de l'any passat, malgrat que s'observa una tendència que les estades siguin més curtes. En general, a l'agost hi ha hagut un equilibri entre els turistes procedents de l'Estat i els de l'estranger.

Costa Brava

La demarcació de Girona ha registrat una ocupació mitjana a l'agost d'entre el 65% i el 70%, segons dades de la Federació d'Hostaleria de Girona, tot i que al litoral s'ha disparat, ja que la Costa Brava i la Selva marítima han penjat el cartell de “complet” amb una ocupació que ha arribat fins al 95% gràcies al bon temps. El turista, segons la Federació d'Hostaleria, prové majoritàriament de la resta de Catalunya i de l'Estat, però en zones del litoral gironí hi ha hagut un gran nombre de turistes francesos. A més, una dada a destacar és l'important increment del turisme rus, que ha crescut un 15% en relació amb l'any passat, a causa, en part, de l'obertura de la ruta aèria Girona-Moscou de la companyia Transaero Airlines, que va començar a operar al juny a Vilobí.

El setembre també ha començat bé per al sector turístic gironí, tot i que encara és incapaç de valorar si serà millor o pitjor que el de l'any passat. S'espera que les reserves de darrera hora del turisme sènior, “molt apreciat entre el sector perquè gasta més”, ajudin a millorar la temporada, que ha estat marcada per la molta ocupació i la poca despesa. La primera setmana de setembre, les ocupacions a les comarques gironines han estat bones i han superat el 80%, segons va assegurar dissabte el gerent de l'Associació Costa Brava Centre, Martí Sabrià. A partir d'avui i fins que comencin les escoles, el turisme familiar català i estatal “anirà desapareixent”; aleshores és quan comença el turisme sènior i el que arriba a través d'agències majoristes de viatges –les zones que treballen amb aquest turisme esperen una bona ocupació aquest setembre–. Les previsions d'ocupació hotelera per a aquesta setmana són del 60%, xifra que podria augmentar per les reserves dels passants si fa bon temps.

Garraf

El Gremi d'Hostaleria de Sitges, el municipi que atreu gran part del sector al Garraf, es troba ara tancant les xifres d'ocupació. Tot i així, segons ha explicat Carme del Campo, tècnica del gremi, els hotels, hostals i càmpings de la zona consultats han tingut “una ocupació millor que l'estiu del 2010, el mes de juliol especialment, i les xifres globals se situen en un 90%”. Segons fonts del gremi sitgetà enguany s'ha detectat un important increment del turista francès a la zona i per segon any consecutiu ha destacat el mercat rus. El mercat nacional continua tenint més incidència respecte als mercats estrangers a Sitges i també a Vilanova i la Geltrú.

Maresme

La marca Costa de Barcelona-Maresme tanca la temporada alta amb un lleuger increment de les pernoctacions del voltant del 3%, segons el president del Gremi d'Hostaleria de l'Alt Maresme, Santiago Garcia Nieto. L'empresari destaca que l'ocupació ha rondat el 90% en hotels de municipis com ara Calella i Santa Susanna, i apunta que també es preveu una gran afluència al setembre: “Tenim previsions d'ocupar un 85% dels llits.” Per Nieto, una de les claus és la poca dependència del mercat estatal. “Fa molts anys que treballem amb el turisme estranger i, en aquest sentit, estem en situació de cert avantatge”, comenta el president del gremi maresmenc, que xifra en tan sols el 15% el turista d'origen intern durant l'agost. “Països com ara França, Bèlgica i Rússia no limiten tant les seves vacances per la crisi i això ens afavoreix”, conclou. Nieto també destaca l'aposta que han fet municipis com per exemple Calella per allunyar-se del “turisme de borratxera” i abraçar altres conceptes com ara les vacances de caire familiar i esportives: “Els resultats d'aquest canvi no s'han de buscar a curt termini, però és un nou rumb que ens ha d'afavorir a tots.”

Baix Llobregat

Les dades d'ocupació hotelera del juny i el juliol al Baix Llobregat indiquen una recuperació progressiva de les reserves estivals des del 2008, segons la informació recollida per l'Observatori de Turisme de la comarca. El juny passat, els establiments hotelers van registrar una ocupació del 69,6% (14,5 punts més que el mateix mes del 2008), mentre que al juliol aquest índex es va elevar fins al 73,6% (5,3 punts més que el juliol del 2008). Pel que fa als apartaments, l'ocupació al juny i al juliol es va anar reduint entre el 2008 i el 2010, però ha experimentat una lleugera millora aquest any. Així doncs, si el juny del 2008 l'ocupació era del 79,5%, el 2010 va baixar fins al 74,3% i aquest any s'ha situat en el 75,3%. Si mirem les dades del juliol, l'evolució és similar. El 2008 l'ocupació d'apartaments era del 89,1%, va baixar fins al 85,1% el 2010 i enguany ha crescut fins al 90,5%. Pel que fa a la procedència dels clients, enguany ha augmentat el percentatge d'estrangers respecte de l'estiu del 2010, mentre que els clients de l'Estat han disminuït.

Pel que fa al front marítim, el Gremi d'Hostaleria de Castelldefels i del Baix Llobregat apunta que aquest estiu l'ocupació ha augmentat de mitjana entre un 10 i un 15% respecte a l'any passat. Segons el vicepresident de l'entitat, Miguel Yepes, els hotels i apartaments han tingut una ocupació “excel·lent” i s'ha optat més per les reserves en règim de pensió completa, amb la qual cosa els restaurants no han rebut el nombre de clients que esperaven. “Preveiem que al setembre les xifres milloraran una mica en aquest sentit”, explica. Les guinguetes i els establiments situats a primera línia de mar, en canvi, han estat els grans beneficiats i han treballat al 100%, gràcies, en bona part, al bon temps dels caps de setmana.

(Amb informació d'Imma Bosch, Albert Mercader, Gerard Ariño, Laura Sayavera i Òscar Palau.)

85%
d'ocupació
preveuen tenir els hotels de municipis del Maresme com ara Calella i Santa Susanna al setembre.
94%
d'ocupació
van tenir els hotels de la Costa Daurada al juliol, xifra que probablement hauran superat a l'agost.
15
punts
ha crescut el turisme rus a la Costa Brava, una tendència que s'observa també a la Costa Daurada i el Garraf.

Barcelona, amb els hotels més plens que mai

Barcelona ha rebut aquest juliol més visitants que mai, amb un 92,06% d'ocupació hotelera, segons Turisme de Barcelona. Es tracta de dos punts més que el mateix mes de l'any passat. Sense saber encara les dades del mes d'agost, que s'espera que passin també del 90% d'ocupació, se superaran les previsions del Gremi d'Hotels de Barcelona, que s'havia fixat aquest estiu arribar al 85%. Comparat amb els mesos de juliol i agost de l'any passat, la ciutat ha incrementat en un 16,5% el nombre de visitants allotjats en hotels, fet que implica passar d'1,4 a 1,6 milions de turistes. Pel que fa a les pernoctacions, s'ha aconseguit assolir la quantitat de 3,3 milions, amb un increment de l'11% respecte al mateix període de l'any passat. Amb aquests percentatges és bastant més factible arribar als 15 milions de pernoctacions que el Gremi d'Hotelers s'ha marcat com a objectiu per a aquest any. El primer semestre de l'any, l'ocupació va ser del 72%, cinc punts i mig més que l'any anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.