Societat

Lliçó de civisme de més de tres mil “indignats” a Girona

El moviment del 15-M demostra un altre cop a Girona el seu poder de convocatòria

Més de 3.500 persones critiquen el capitalisme i reclamen canvis per aconseguir un altre tipus de democràcia

“Capitalisme en crisi. De la indignació a l'acció!” Aquest va ser el lema de la pancarta que encapçalava la manifestació multitudinària que es va celebrar ahir a la tarda a Girona, convocada pel col·lectiu del 15-M. Aquest moviment social va aplegar ahir durant més de dues hores més de 3.500 persones, segons els organitzadors –1.500 segons la policia local–, que van venir de diverses poblacions de la demarcació; des de Palamós fins a Breda, amb un col·lectiu d'àvies indignades, passant per Sant Hilari Sacalm. Un tsunami humà de civisme que va recórrer Girona sense incidències.

La manifestació va sortir a les sis de la tarda de la plaça de Santa Eugènia o plaça del Barco, amb pancartes i crits diversos en què es recollia el sentiment general: “No pagarem la seva crisi” i “Capitalisme és precarietat” van ser alguns dels clams, mentre que en algunes pancartes es podia llegir “La velocitat de les tenebres supera la llum del moment” i “Els nens ens mereixem un món millor”.

La manifestació, des de la plaça del Barco, passant per la seu d'El Punt Avui a Girona, la Farinera, on es va llegir un manifest, fins a la delegació del govern, on es va fer un parlament, s'havia aturat molt abans i durant un moment al carrer Santa Eugènia, davant de la superestructura d'un edifici de quatre plantes inacabat. Aquest immoble gris es va convertir en el context de la concentració en una metàfora, com a mausoleu fred i mort, del creixement urbanístic desmesurat dels últims anys.

Al cap de la manifestació, uns pallassos vestits de mossos simbolitzaven irònicament el poder de l'autoritat, i uns altres, amb un peto en què es llegia “mitjans de desinformació”, atribuïen responsabilitats a la premsa en general. Ningú es va escapar del crit unànime que reclamava canvi. Des de la seu de la Generalitat, els manifestants van enfilar el carrer Santa Clara, estret i ple de comerç, fins a la simbòlica plaça de la Independència, on les pantalles de plasma emetien el partit del Barça. Finalment, es va acabar a la subdelegació del govern de l'Estat. La marxa va reclamar dignitat i, sempre des del civisme, una altra democràcia.

LA XIFRA

3.500
indignats
es van mobilitzar ahir a Girona en una marxa cívica que va durar més de dues hores.

Escridassades a Lleida i deu mil persones a Tarragona

A Tarragona i Lleida el moviment 15-M es va fer sentir també, i de valent. A Tarragona després de l'èxit de la primera manifestació conjunta el maig passat del moviment d'“indignats” a la ciutat i la Plataforma en Defensa dels Drets Públics, ahir els mateixos convocadors van aconseguir superar-se i van reunir més de 10.000 persones en el recorregut, que va anar de la plaça Imperial Tàrraco fins a la porta de l'Ajuntament. A Lleida, un miler d'“indignats”, procedents de diversos pobles de Ponent i el Pirineu, es van aplegar ahir al centre de la capital del Segrià la concentració es va iniciar a la plaça Ricard Vinyes, el símbol del moviment a Lleida, i va començar amb cants reivindicatius. La manifestació, amb el lema “Pobles del món en lluita”, va passar per davant de la caserna de la Guàrdia Urbana, la Diputació de Lleida i el Palau de la Paeria, on es van fer segudes i nombroses escridassades contra la classe política. Així mateix, l'ambient es va escalfar davant de les seus de caixes i bancs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.