Societat

Les pluges deixen 12.000 cases sense llum

La majoria d'incidències s'ha produït a la comarca del Bages

El temporal provoca incidències a carreteres i als ferrocarrils

Els Bombers atenen 245 avisos per urgències derivades dels ruixats

Quasi 12.000 llars s'han quedat sense llum aquest dijous a la tarda a conseqüència de les pluges. El temporal que afecta el centre i el nord-est de Catalunya ha deixat precipitacions importants, com i ha provocat també problemes de circulació en diferents punts del país.

Segons ha informat Fecsa-Endesa, fins a dos quarts de set de la tarda s'havien registrat un total d'11.848 incidències relacionades amb les pluges.

La majoria dels problemes de subministrament s'ha produït a la comarca del Bages. A la capital, Manresa, 2.743 habitatges s'han quedat sense llum, mentre que a Sant Salvador de Guardiola han estat 1.645. Al Vallès Oriental, Sant Pere de Vilamajor ha acumulat 1.718 incidències i Sant Antoni de Vilamajor 808. El segueix el Baix Camp amb 718 cases sense llum a Pratdip i 598 a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Tècnics d'Endesa treballen per restablir el subministrament.

Les precipitacions més importants d'aquest dijous s'han registrat a l'observatori del Servei Meteorològic de Catalunya d'Òdena (Anoia), 202 litres per metre quadrat fins a les sis de la tarda.

Les pluges en aquesta comarca s'han repartit de manera molt irregular, ja que si bé a la Panadella també han caigut quantitats abundants, amb 118,9 litres, a altres localitats han estat molt menors com Hostalets de Pierola i La Panadella, amb 23,7 litres i 22,1, respectivament. Al Bages, també s'han superat els 100 litres a Sant Salvador de Guardiola, amb 168,8 litres i els 101,6 de Castellnou. D'altra banda, a Núria (Ripollès), s'han recollit 106,3 litres.

Problemes a carreteres i ferrocarrils

El temporal ha provocat alguns problemes de circulació a la C-16, que s'ha hagut de tallar al seu pas per Sallent per l'acumulació d'aigua a la calçada, i en quatre vies locals més. A les set del vespre, només la C-16, on també s'ha restringit el trànsit als vehicles amb un pes superior als 3.500 quilos, i la GI5044 continuaven tallades.

El Servei Català de Trànsit demana als conductors que extremin la precaució en la conducció per l'augment de l'aigua a les calçades.

Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) també ha informat que la pluja ha ocasionat problemes a les línies del Vallès i del Llobregat Anoia. En el primer cas, per la caiguda de la branca d'un arbre, els trens de les línies S1 (Terrassa) i S2 (Sabadell) circulen fora d'horari, tot i que el servei recupera progressivament la normalitat, mentre que la S55 (UAB) i les línies L6 (R.Elisenda) i L7 (Av. Tibidabo) circulen amb 10 minuts retard.

A la línia Llobregat-Anoia s'ha suprimit el tren 19.02 entre Manresa i Martorell (R5) i es registren retards de fins a 10 minuts R5 (Manresa) i 5 minuts.

Prealerta de l'Inuncat

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) manté el pla Inuncat en fase de prealerta i un avís del pla Procicat per les ratxes de vent, que poden ser superiors als 90 quilòmetres per hora. De fet, el Servei Meteorològic de Catalunya manté l'avís referent a la superació del llindar d'intensitat de pluges, a la zona del litoral i prelitoral, tot i que no es descarten xàfecs de forta intensitat locals i acompanyats de tempesta.

Pel que fa l'estat de la mar, s'esperen onades superiors als 2,5 metres (maregassa), amb mar de fons del sud. L'avís de risc afecta les comarques de l' Alt Empordà, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Maresme, Selva i Tarragonès.

245 sortides

El telèfon d'emergències 112 ha rebut 261 trucades per urgències derivades dels ruixats des de l'inici del temporal fins les set de la tarda, mentre que els Bombers de la Generalitat han realitzat, de quatre a sis de la tarda, 71 sortides també per problemes amb les pluges. Per tant, des de les deu del matí fins les sis de la tarda els Bombers han atès 245 avisos.

Per regions d'emergències, de quatre a sis hi han hagut 35 avisos a la regió centre (22 de les quals a Manresa), tretze a la regió metropolitana sud, onze a la nord, cinc a Girona, quatre a Tarragona i tres a Lleida.

La majoria dels serveis han estat per atendre inundacions de baixos, clavegueres i vies o per retirar arbres caiguts. Així mateix també s'han retirat elements caiguts a la via pública o també s'han fet alguns sanejaments de façanes.

De la seva banda, els municipis de Manresa i Castellbell i el Vilar, al Bages, mantenen els seus plans d'emergència municipals activats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós