Reportatge

L'aroma d'una terra

La DO Penedès celebra aquest cap de setmana el Dia Europeu de l'Enoturisme

Un total de 26.000 hectàrees dedicades al conreu de la vinya són el segell d'identitat del Penedès, un territori que es pot descobrir a través dels seus vins i caves. L'enoturisme permet apropar-se a les comarques que conformen la DO Penedès per la seva riquesa natural i endinsar-se en el seu paisatge, els racons més característics, la vida rural i les tradicions d'aquests pobles que es dediquen a la producció de vins des de temps immemorials. La visita a cellers per conèixer de més a prop el procés d'elaboració dels vins, les passejades entre vinyes per descobrir la història de les explotacions o els tasts guiats de vins i caves, es poden complementar amb l'estada en algun dels allotjaments, l'àpat en restaurants de la zona i la visita al patrimoni monumental.

El Consorci de Promoció Turística de l'Alt Penedès ha creat Enoturisme Penedès, una iniciativa que aplega en un lloc web totes les propostes relacionades amb la descoberta del territori d'aquesta DO a través de la cultura del vi i el cava. Allotjaments, restaurants, propostes per visitar cellers, rutes, itineraris, patrimoni i tot el que hi està relacionat es pot trobar en un mateix espai que convida a la descoberta. Per a aquest cap de setmana, Enoturisme Penedès ha preparat una programació especial amb motiu del Dia Internacional de l'Enoturisme, una iniciativa promoguda per la Xarxa Europea de Ciutats del Vi amb l'objectiu de promocionar i difondre internacionalment el turisme del vi com a una activitat de present i futur als territoris. El dia triat és el diumenge 13 de novembre, però a la DO Penedès s'hi faran activitats culturals i lúdiques durant tot el cap de setmana. El mateix diumenge cellers i caves de la comarca organitzen jornades de portes obertes, mentre que dissabte programen activitats especials que van des de tasts a cegues, maridatges de vins, passejades en segway entre vinyes i cursos d'iniciació a l'enologia. L'objectiu és aconseguir que el món del vi sigui la porta d'entrada a un territori amb un ric patrimoni històric i monumental que també obre portes per mostrar-se als visitants. Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d'Anoia, capitals del vi i del cava, respectivament, proposen visites culturals. En el cas de Vilafranca diumenge hi haurà visites guiades gratuïtes a vinyes i oliveres per descobrir les feines del camp del mes de novembre, al nucli medieval i al cementiri patrimonial. Per participar-hi cal fer les reserves a través del web www.turismevilafranca.com. A Sant Sadurní, dissabte es farà la ruta teatralitzada Un viatge als inicis del cava, que recorre diversos indrets del municipi, i tothom que visiti el Centre d'Interpretació del Cava obtindrà dues entrades al preu d'una. Tota la informació es pot obtenir al web www.turismesantsadurni.cat.

L'oferta es complementa amb les propostes de diversos restaurants, que han preparat menús per a l'ocasió, i d'alguns establiments hotelers, que ofereixen packs amb ofertes enoturístiques.

Festival de cinema

Una de les activitats més destacades que arrenquen coincidint amb el Dia Europeu de l'Enoturisme és el Most, un festival internacional de cinema del vi i del cava que vol mostrar la producció audiovisual europea sobre vins i caves i una selecció de pel·lícules que han passat per festivals de cinema però que encara no han estat estrenades en sales comercials. El festival suma també la Mostra de Curtmetratges de Vilafranca, que organitza des de fa quinze anys el cineclub Vilafranca, entitat coorganitzadora del Most juntament amb el Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya.

El festival, que va arrencar ahir amb el lliurament del premi honorífic Jean Leon a l'actriu Mercè Sampietro, presenta projeccions durant tot el cap de setmana a sales de Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní d'Anoia, Subirats, Olèrdola i a cellers i caves de tota la comarca. També hi haurà activitats complementàries, com ara una pujada en globus aerostàtic o tallers infantils a la rambla Sant Francesc de Vilafranca.

Tasts de vi i de música

La música també tindrà el seu espai en aquest Dia Europeu de l'Enoturisme amb les Vinfonies, una mostra d'art sonor traslladat a la cultura del vi, amb sessions de tasts sonors a diversos espais de Vilafranca durant tot el cap de setmana.

PER ARRIBAR-HI

Per carretera A l'Alt Penedès s'hi arriba a través de l'AP-7 i la carretera N-340. També està connectat per C-244 i C-15, que enllacen Vilanova i la Geltrú amb Igualada passant per Vilafranca del Penedès
En tren. A través de la línia R4 de Rodalies, que va de Sant Vicenç de Calders a Manresa

WEBS D'INTERÈS

www.enoturismepenedes. cat Informació sobre visites al voltant del món del vi
www.mostfestival.cat El lloc web del festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava
www.vinfonies.org Sobre els concerts del cicle Vinfonies


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona