Un de cada quatre homes no fa cap feina a casa

La cura dels infants és una de les tasques més compartides i prop del 43,5% dels homes i de les dones cuiden els nens

Curiosament, l'àmbit de les comarques gironines, juntament amb la zona de l'Alt Pirineu i la Val d'Aran, és on es registra el percentatge més alt, d'11,2%, d'homes que assumeixen totes les tasques de la casa. De manera que, en l'àmbit de Girona, la població masculina de més de 25 anys que no participa en les tasques domèstiques és un xic menor que la del conjunt de tot Catalunya, i és del 24,4%. Malgrat tot, la responsabilitat de les feines domèstiques és assumida, en la seva totalitat, per un 58% de les gironines. Només en un 27% dels casos les tasques són compartides per homes i dones.

Tipus de família

Pel que fa a la composició de les famílies de la demarcació de Girona, la majoria, un 41,6%, són matrimonis o parelles amb fills. En segon lloc, amb un 28%, se situen les parelles sense fills. Les mares que viuen amb els fills són un 5,7%. De les famílies monoparentals destaca l'elevada feminització, ja que, prenent com a referència tot Catalunya, en el 85% dels casos el progenitor present és la mare, mentre que el pare ho és només en el 14,6%. I el col·lectiu de solters ja representen, a les comarques gironines, prop del 18%.

En l'àmbit de tot catalunya, el 0,6% dels nuclis familiars amb fills tenen almenys un fill adoptiu. L'enquesta de l'Idescat també recull la incidència de les noves formes familiars, com ara les famílies reconstituïdes, és a dir, les formades per una parella, casada o no, i amb almenys un fill nascut d'una unió anterior. Amb 68.000 famílies d'aquestes característiques a Catalunya, representen el 6,2% de totes les unions amb fills. Així mateix, les parelles de fet, amb més de 303.000, ja representen el 15,6% de les unions. Majoritàriament són parelles joves, amb una edat que va dels 30 als 34 anys en el cas dels homes i dels 25 als 29 anys en el de les dones.

Separacions

A diferència del 2006, en què a la demarcació es van registrar 2.178 divorcis, el 2007 el nombre va baixar lleugerament i es va situar en 2.131. També va disminuir el nombre de separacions, ja que de les 260 del 2006 es va passar a les 173 del 2007. I de nul·litats matrimonials n'hi va haver una, mentre que el 2006, dues.

La descendència

Fa dos anys, el percentatge de dones amb fills a la demarcació de Girona era del 73%. Amb tot, entre les dones que tenien fills, abundaven més les dones amb tres fills (33%) que no pas les d'un fill (23%). La població femenina amb tres fills o més era del 17%. Les dones més grans, de generacions nascudes els anys 30, han tingut més de dos fills. En canvi, les generacions nascudes els anys cinquanta, han tingut un nombre de fills més baix, 1,8 fills per dona. L'endarreriment continuat de l'edat a tenir el primer fill ha fet augmentar la proporció de dones sense fills en les generacions recents. En aquest sentit, destaca que el 46,2% de les dones de 30 a 34 anys que viuen a Catalunya encara no han tingut cap fil, mentre que per a les dones de 35 a 39 anys la proporció sense fills és del 28,7%. Una part d'aquestes dones tindran descendència, però l'ajornament continuat de la decisió de tenir fills es pot traduir en una proporció molt elevada d'infecunditat involuntària en les generacions dels anys setanta.

Les migracions

Quasi 1,9 milions de persones han canviat de residència en els darrers cinc anys, nombre que representa el 26,2% del total de la població de Catalunya. Els migrants intramunicipals (canvis de domicili dins del mateix municipi) han estat els més nombrosos (11,3%), seguits dels migrants intermunicipals, amb un 8,1%, i els internacionals, amb un 6,8%. Pel que fa als moviments intramunicipals, la població gironina que va protagonitzar aquest tipus de canvi de domicili van ser persones de 30 a 44 anys (amb un 41,2%), seguits de persones de 15 a 29 anys, amb un 26,3%. La població estrangera s'ha traslladat a Catalunya majoritàriament per buscar feina (48,6%), mentre que el 28% ho fa per motius familiars, i prop del 4%, per estudis. Per sexes, la proporció d'homes que declaren motius de treball arriba al 56%, mentre que les dones declaren, en un 34%, motius familiars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.