Societat

Buscar-se el futur, a l'estranger

Prop de 151.000 persones han marxat a fora el 2011

La falta de feina fa fora immigrants i autòctons

La Gran Bretanya, el destí preferit

El futur immediat és a Alemanya, Gran Bretanya o al Brasil, sobretot el laboral. La crisi empeny cada cop més catalans a buscar-se les garrofes lluny de casa. El flux emigratori ja afecta tots els àmbits laborals. El saldo migratori dels primers nou mesos d'aquest 2011 registra un balanç negatiu de 57.754 persones, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La tendència a marxar es converteix quasi bé en un petit èxode, ja que, en total, en aquests nou mesos han marxat 151.411 persones, tot i que la majoria són immigrants que han decidit retornar al seu país. Però gairebé un 8% dels que han marxat són autòctons: 9.850 persones nascudes a Catalunya, una xifra que augmenta els últims tres anys i que el 2008 era insignificant.

Les previsions de l'ens estatal d'estadística eleven el balanç emigratori català a 82.000 persones menys per aquest 2011. De fet, un dels indicadors de la població, les targetes de la sanitat pública, han començat també a baixar enguany. De fet, aquest setembre s'ha superat el saldo migratori previst per tot el 2011. L'Institut d'Estadística de Catalunya preveia un insòlit descens de la població de 60.000 persones per aquest any. Serà un canvi després d'anys de creixement, que ens han dut a superar els 7,5 milions d'habitants. Però el balanç de naixements, defuncions i emigració podria arribar a ser superior, si la tendència a abandonar Catalunya continua durant l'últim trimestre de l'any.

Tota una dècada

Les mateixes previsions de població indiquen que l'estancament durarà tota una dècada. Per al 2020, per exemple, es calcula que ja hi començarà a haver més defuncions que naixements.

Tornant a la marxa actual de treballadors, la Gran Bretanya s'endú la majoria dels emigrants que registren les xifres oficials. La tradicional marxa d'infermeres a les illes Britàniques s'ha transformat en un degoteig que afecta totes les professions. El Regne Unit, els Estats Units, França i Alemanya són els quatre estats on viatgen a treballar més ciutadans empadronats i provinents de l'Estat.

El delegat del govern a la Gran Bretanya, Josep Suàrez, assegura que durant l'estiu passat va començar a rebre “contínues peticions d'informació per treballar al Regne Unit”. La majoria dels interessats ha completat els estudis universitaris i “aprofiten l'escassetat de treball a Catalunya, les ganes de continuar formant-se i d'aprendre un idioma per elegir la Gran Bretanya”, assegura Suàrez. La majoria dels que escullen Londres, “acaben trobant alguna feina”, manté.

“El problema serà de país, si quan estiguin encara més ben formats, d'aquí a uns quatre o cinc anys, volen tornar a Catalunya i no poden”, reflexiona el delegat Suàrez. Els que treballin a la City en bancs d'inversió ja no tornaran, perquè ni a Barcelona ni gairebé a Madrid, no hi ha feines d'aquest àmbit, per exemple. La seva feina i excel·lència de coneixements es quedarà al servei de Sa Majestat.

LA FRASE

Des del maig hem tingut un allau de peticions d'informació per treballar a la Gran Bretanya
Josep Suàrez
delegat del govern de catalunya a la Gran bretanya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella
LLENGUA

Els drets lingüístics centren la Jornada Lluís M. de Puig

GIRONA
societat

Els joves de La Causa justifiquen l’ocupació i estenen la mà als Castellers

sant cugat del vallès
administracions

Mataró destinarà 20,5 milions a millorar equipaments i comprar habitatge

mataró
urbanisme

El nou carril bici d’Igualada rep un premi de mobilitat

IGUALADA
societat

Finançament a quatre bandes pel nou centre per a l’Associació Alzheimer de Tàrrega

tàrrega
tradicions

Publicat el videoclip de la festa major de Lleida

LLEIDA