Societat

Protesta a Girona contra els preus de les expropiacions per les obres del TAV

Des d'Unió de Pagesos, critiquen que Adif vulgui pagar per les finques gairebé la meitat del preu ofert per altres terrenys

Tots els alcaldes dels pobles afectats donen suport a la mobilització

Un grup de persones s'ha concentrat aquest dimarts al matí davant la subdelegació del govern espanyol a Girona per protestar contra la signatura d'actes prèvies d'ocupació a l'Alt Empordà per a les obres del Tren d'Alta Velocitat (TAV). Es tracta d'actes que responen a una ampliació de les expropiacions de les obres del TAV entre els trams de Borrassà-Figueres i Pontós-Borrassà.

L'ampliació de la superfície afectada i expropiada va ser inclosa en una modificació del projecte inicial de les obres d'aquests trams, ja que la constructora necessitava camins temporals per accedir a l'obra o zones d'ocupació temporal per treballar.

L'ocupació de les finques, tant de les previstes inicialment com d'aquestes últimes, es va fer l'any 2008. Al 2009 es van signar els acords d'indemnització de les primeres. Des d'aleshores, els propietaris de les finques afectades per la modificació del projecte han demanat en reiterades ocasions a Adif que regularitzi la situació per poder cobrar.

Des d'Unió de Pagesos (UP), organització que ha convocat la protesta d'aquest dimarts, expliquen que Adif pretén pagar per aquestes expropiacions quasi la meitat del preu que ha pagat per les finques que es van ocupar legalment fa uns anys. El coordinador comarcal de l'Alt Empordà d'UP, Narcís Jordi Poch, ha criticat que amb aquestes actes es vulgui pagar 2,40 euros per metre quadrat, mentre per a les primeres finques expropiades es van 4 euros per metre quadrat. Des d'UP, han explicat que tots els alcaldes dels pobles afectats donen suport a la mobilització.

Fa un mes, Unió de Pagesos i l'Ajuntament de Vilafant van aconseguir que no se signessin les actes prèvies d'ocupació perquè el consistori es va negar a cedir una sala per fer-ho. És per això que en aquesta ocasió la convocatòria s'ha fet a la subdelegació del govern espanyol. Cap a les deu del matí, només una desena dels vuitanta pagesos cridats a signar s'havien presentat. Per una altra banda, el delegat d'UP a l'Alt Empordà ha recordat que “les actes s'han de signar a la mateixa finca” i ja ha avançat que les que no se signin avui es portaran a un jutjat d'expropiació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.