Societat

TRIBUNALS

Reclamen 115 milions a Endesa pels focs del 94

Un centenar de veïns del Berguedà sol·liciten les indemnitzacions

El llampant auditori de la Ciutat de la Justícia va ser l'escenari ahir de l'inici del judici civil contra la companyia Endesa, a la qual un centenar de propietaris forestals i agrícoles afectats pels focs del 1994 al Berguedà reclamen uns 115 milions d'euros (50 milions; la resta són interessos). Els afectats consideren que l'incendi que
es va originar al nucli de Gargallà, al municipi de Montmajor, va ser per una línia elèctrica en mal estat. Els focs van arrasar 25.800 hectàrees i van morir dues persones.

En el judici penal, del 2007, l'Audiència de Barcelona va absoldre l'únic tècnic d'Endesa imputat, però va afegir-hi que la línia elèctrica que va provocar el foc no estava prou protegida. És a dir, que obria la porta que els afectats reclamessin per la via civil. Procés que ha trigat força en celebrar-se perquè s'han acumulat una desena de demandes. Els focs van afectar unes 300 famílies i només cent han arribat fins al final.

Davant la jutgessa de primera instància 11 de Barcelona, Josep Camins, tècnic gestor en línies de mitjana i baixa tensió, va admetre ahir, al judici civil, que des que es va instal·lar el 1970 la línia elèctrica de Gargallà no havia estat millorada, però que era totalment segura. Endesa fixa ara que les línies s'han de revisar cada tres anys. Pel tècnic, la “vida útil” d'una línia elèctrica és de 40 anys, i la de Gargallà estava en perfectes condicions, tot i que el cable era envoltat de PVC, material que Endesa va deixar d'usar el 1980 en substituir-lo per cable trenat.

Un dels afectats, però, va assegurar que va veure com unes guspires del cable elèctric de Gargallà queien en un camp de rostolls, i que també queien trossos de plàstic. L'exalcalde de Montmajor, Miquel Boixadera, que també és demandant, va declarar que feia anys, abans dels focs, que reclamava al cap d'Endesa a la zona que arreglessin la línia i que aquest li va reconèixer que era “molt vella” i que s'havia de refer. El judici durarà tot el desembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El poble deixa de dependre de les garrafes per tenir aigua de boca

La Vilella Baixa
educació

Educació manté la segona línia d’I3 a l’escola Germanes Bertomeu de Mataró

Mataró

BComú exigeix informació sobre la desfilada de Vuitton al Park Güell

Barcelona
educació

El 50% del professorat del País Valencià ha seguit la vaga educativa en defensa de la llengua

barcelona
llengua

Escriptors en Llengua Catalana critica que les Pau eliminin les lectures obligatòries en català

barcelona

La Generalitat estudiarà si cataloga la casa Vallmanya

Alcarràs
societat

Primer atac d’os aquesta primavera a un ramat d’ovelles i cabres a la Val d’Aran

Naut Aran
societat

L’acampada de la UB en suport a Palestina posarà fi a la protesta demà

Barcelona
tribunals

La noia que va perdre un ull per un projectil de foam recorre l’arxiu

barcelona