maresme
La gossera comarcal s'ha de reinventar per no tancar
Costa420.000 euros cada any, dóna servei a 16 ajuntaments i no es descarta posar la gestió a concurs
El centre d'acollida d'animals domèstics (CAAD) gestionat pel Consell Comarcal del Maresme també es troba en el punt de mira per culpa de la crisi. El servei, que paguen 16 dels 30 ajuntaments de la comarca, va ser motiu de discussió en el darrer ple d'alcaldes que han d'afrontar una despesa anual de 420.000 euros per a la recollida, principalment, de gossos i gats abandonats.
Actualment la quota que paga cada consistori s'estableix en funció de la superfície del municipi (50%) i del nombre d'habitants (50%). Això, segons defensa el conseller comarcal de Medi Ambient, Antoni Valls (CiU), crea greuges comparatius que s'han de resoldre. “S'ha de canviar i augmentar el percentatge que correspon al territori del municipi, perquè els abandonaments són “més nombrosos com més gran és el terme de la població”, apunta. Les estadístiques li donen la raó i situen Tordera, amb 84 km², en el primer lloc de la llista d'animals arribats al centre. També està previst afegir un nou criteri a la quota, que fins ara no existia i que anirà en funció del nombre d'animals acollits.
Valls admet que alguns dels ajuntaments han advertit que buscaran alternatives per poder desvincular-se del servei, però tot i això el conseller comarcal assegura que la voluntat de l'administració és mantenir el centre en funcionament. “Ara més que mai hem de garantir la millor forma de gestió i, en aquest sentit, no descartem treure el servei a concurs públic.” “Disposem d'unes instal·lacions de luxe que van costar molts diners i és evident que hem d'aplicar mesures d'austeritat”, afegeix Antoni Valls. El CAAD va començar a funcionar l'any 2006 en un espai de 3.000 m², amb 69 boxs per a gossos i 36 per a gats i malgrat les intenses campanyes d'adopció sempre ha estat al límit d'ocupació.