Societat

LA CRÒNICA

DE lleida

L'escopeta de Companys

L'home que sosté l'escopeta i fa veure que apunta és Lluís Companys i Jover. La data en què es va fer la fotografia no se sap amb exactitud: a finals dels vint o principis dels trenta. Tampoc no s'han identificat encara els homes que l'acompanyen recolzats a les escopetes, fumant, amb una barreja molt republicana de barrets de petit propietari i gorres d'ateneu obrer. Què hi feia, el futur president, aparentment relaxat, amb un petit somriure als llavis, entre homes que semblaven sortits uns del setge de Stalingrad i d'altres de la sastreria Can Vilardell de Via Laietana? S'hi va acordar res, en aquella cacera?

El lloc sí que està identificat: són a l'estany d'Ivars, comarca del Pla d'Urgell, davant de la masia de Cal Sinet, que llavors funcionava com a casa de postes i vivia del rudimentari turisme que atreia l'estany, un oasi blau enmig de l'extensa plana dels camps de Ponent. A l'embassament els pescadors pescaven anguiles, els caçadors caçaven ànecs, els homes i la canalla s'hi banyaven a l'estiu i algunes dones també ho feien, però d'amagat i posant en risc el seu prestigi. La fotografia forma part d'una llarga recerca que ha fet durant tres anys el Consorci de l'Estany d'Ivars d'Urgell i Vila-sana sota la direcció de l'historiador Josep Maria Solé i Sabaté, i que s'ha presentat aquest mes. S'han recuperat fotografies, documents, i el testimoni viu de persones grans que van conèixer l'estany abans que fos dessecat per les autoritats franquistes el 1951 per aprofitar les terres com a agràries. Des d'aquell any, l'estany va caure en l'oblit, com tantes altres coses. També es va eliminar el fantàstic nom del poble d'Utxafava, vila situada a la riba de l'estany i que des de llavors té l'asèptic nom de Vila-sana. Alguns vilatans diuen que la idea de canviar el nom del poble va venir del mossèn, a qui tot això de la fava li semblava poc elegant i ple de dobles intencions. Sigui com sigui, l'estany es va poder reomplir el 2005 amb aigua del canal d'Urgell, va adoptar el nom d'estany d'Ivars i Vila-sana, i ara torna a ser un oasi blau i un punt d'atracció d'aus migratòries i de turistes de tota mena i condició, alguns vestits de diumenge i d'altres d'esport. El que no s'ha pogut recuperar encara és el misteri de la cacera de Companys. El país ha canviat una mica: entre d'altres coses, els turistes ja no apunten a les aus amb escopetes sinó amb càmeres de fotos. Però almenys l'estany, vuitanta anys després, continua allà on era.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Denuncien en sis mesos 61 persones per infraccions amb patinet elèctric

palafrugell
Societat

Investiguen la performance que simulava una processó a Tortosa per suposada ofensa religiosa

Tortosa
infraestructures

Aprovat definitivament el traçat per desdoblar l’N-2 fins a Pont de Molins

figueres
successos

Detenen dos ocupants d’un cotxe carregat amb 36,9 quilos de marihuana

blanes
salut

Argentona tanca les dutxes de la zona esportiva per un focus de legionel·la

argentona
obituari

Núria Pagès Estañol

Societat

Més Guàrdia Urbana al centre i als espais de festa durant la Mercè

Barcelona
societat

Demanen al jutjat que una casa de colònies es pugui fer servir com a centre de menors

foixà

Impulsen un nou model de pesca recreativa més sostenible al litoral gironí

GIRONA