Societat

la vida social

Els pessebres cobren vida a les comarques gironines

Catorze municipis fan a l'entorn de Nadal i Sant Esteve escenificacions bíbliques i populars dels missatges nadalencs

Aniversari de les representacions de Brunyola, Peralada i Pals, i també de l'escola Bruguera

Els santjoseps, les marededéus, els jesusets, els pastorets, els àngels i els dimonis gironins estan a punt per a les funcions dels pessebres vivents, que, a partir de demà, per Nadal i Sant Esteve, es podran veure en diversos municipis. N'hi ha tres que celebren aniversari. Els pessebres vivents de Brunyola i Peralada compleixen la seva trentena edició. El de Brunyola amb una projecció d'un audiovisual i amb la presentació d'un llibre commemoratiu amb fotos de Pere Torra. Hi ha representacions els dies de Nadal i de Sant Esteve i l'1 de gener, a les set de la tarda. L'audiovisual es passa a les sis i a dos quarts de set. El pessebre es munta al voltant del castell de la vila i el representen figurants en moviment. El de Peralada se celebra amb novetats a la part introductòria i en dos dels quadres escènics. Es fa els mateixos dies i a la mateixa hora que l'anterior als jardins del castell i l'accés és per Can Pinyoli. Per la seva part, el de Pals celebra el 25è aniversari. Els figurants, d'època i tradicionals, actuen en diversos racons del recinte gòtic. Un dels quadres més rellevants és el dels pastors al Pedró. Es fa el 25, el 26 i l'1 a les sis.

El més antic de Catalunya és el de Castell d'Aro, que es fa el 25 i el 26 i els dies 1, 6 i 8 a les set de la tarda al nucli antic, amb el castell de Benedormiens com a refent, i al barri de la Coma. El de Bàscara celebra la trenta-novena edició (25 i 26 de desembre i 1, 6 i 7 de gener a les set de la tarda). Es fa pels carrers del centre de la vila i la rodalia, sobretot a la font del Castell i a l'Horta d'en Micaló. Té més de 300 figurants i consta d'una introducció a la plaça de l'Església i de les escenes amb figurants estàtics i d'estètica hebrea.

A la Garrotxa, el pessebre de Santa Pau es torna a representar per segon any després d'un curt període sense fer-se. Aquest pessebre, iniciat el 1984 per l'escola local i traslladat a tot el poble un any després, és especialment remarcable tant per la bellesa plàstica dels quadres com pel magnífic entorn: el castell i la plaça porxada medievals i la rodalia de la vila vella. Es fa per Nadal i Sant Esteve a dos quarts de set i s'hi rifen entrades per al Camp Nou. A Montagut i Oix, es fa els mateixos dies a la mateixa hora i també la nit de Nadal. Se n'encarrega l'associació Terra Aspra i el Grup de Joves. Més de 200 figurants ofereixen trenta escenes a la plaça de l'Església i a l'entorn. Al de Joanetes, la majoria d'escenes són d'oficis tradicionals. Es representa per Nadal, per Sant Esteve i l'1 de gener a les sis.

LA XIFRA

14
pessebres vivents s'escenifiquen en diversos municipis de les
comarques gironines, a part dels de les escoles.

LA DATA

25.12.11
El dia de Nadal, juntament amb el de Sant Esteve,
és quan es concentren la majoria de les representacions.

Escenificació pel centenari de l'escola Bruguera

A l'escola Bruguera de Girona, s'ha dut a terme un pessebre vivent en el marc de la commemoració del centenari de l'escola. A Fontcoberta, hi ha pessebre el 25 i el 26, i a Vilavenut, el 24 i el 26, a les set.

Els armats guien els visitants a Llers

A Llers, els armats romans guien els visitants fins a les primeres escenes. Es fa a Can Casagran els dies 25, 26 i 1 a les sis. A les Preses, munten escenes a fora de l'església abans de la missa del gall.

El pessebre de Campdevànol, a l'hort del rector

A Campdevànol, el grup de la catequesi presenta deu quadres a l'hort de la rectoria. Es fa després de la missa del gall i per Nadal, a dos quarts de set. També hi ha pessebre a Sant Iscle d'Empordà.

Més de vint anys de pessebre vivent, a Navata

A Navata, les representacions són el dia de Nadal i Sant Esteve a dos quarts de sis i a dos quarts de set, respectivament. Es fa des del 1987, i els figurants romanen estàtics.

Recintes emmurallats i paratges

A Amer, el pessebre es fa als Camps de la Boada, amb novetats, per Nadal i Sant Esteve a dos quarts de set. A Bescanó, el 26 a les set al barri vell i a Tossa (26, sis i vuit de la tarda) al recinte emmurallat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Els primers pisos tutelats per a gent gran a Rialp, preparats per a rebre residents

Rialp
VILABLAREIX

La quarta Gala Benèfica Giroinfant recapta 34.100 euros

VILABLAREIX
SOCIETAT

Deu anys apropant als ciutadans la recerca que es fa a la UB

BARCELONA

Fent perfums gota a gota

Tiana

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA