Societat

Biar prepara una nova edició del Rei Pàixaro

La celebració es una de les més antigues del País Valencià arrelada amb la festivitat de Sant Antoni

La localitat de Biar es disposa a viure en el tercer cap de setmana de gener la festa del Rei Pàixaro, sent una de les més antigues del País Valencià amb motiu de la celebració de la festivitat de St. Antoni Abad i en la que s'uneixen la tradició pagana medieval i la religiosa.

El programa d'actes abarca pràcticament tot el cap de setmana, destacant les Cavalcades d'aquest personatge que tindran lloc a les 21.30 hores del dissabte i a les 13 hores del diumenge amb la recollida d'obsequis que després es destinen a fins benèfics en la població.

Arrelat en la tradició medieval, en el cas de Biar, es tracta d'un personatge espectacular, representat per un membre triat d'entre elements de la comunitat morisca que per aquestes dates de gener havien de pagar els seus impostos. Malgrat el rigor de fer efectiu l'impost, l'acte era entés en un clima de relaxació de l'autoritat, pel que veïnat aprofitava el moment per transgredir la rigorosa moral seguint la tradició de la llibertat del mes de desembre.

Des de ja molts anys, la cavalcada del Rei Pàixaro està lligada a la festivitat de Sant Antoni amb totes les derivacions que en el transcurs dels segles van provocar en aquesta representació, però gràcies al particular traçat urbà de la vila, a les nombroses fogueres que il·luminen els carrers o a l'ambient amistós i festiu dels veïns, l'acte conserva encara un sabor antic, singular i alegre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
crònica

Els primers batecs de Temps de Flors

Girona
PLATJA D’ARO

Retiren una terrassa del passeig marítim per impagaments

PLATJA D’ARO

Malvivint de nou al ras

Badalona

Una comunitat universitària a Girona

gastronomia

Setze dies per assaborir l’arròs mariner de Tarragona

Tarragona
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona