Societat

Condemnats a enderrocar la casa per segona vegada

Un jutjat de Barcelona ordena que es tirin a terra parts d'un habitatge de Sant Andreu de la Barca que van ser demolides el 2009 i reconstruïdes

Un pèrit judicial avala que s'ajusten a la normativa

Un malson. És el que està vivint la família que resideix al número 8 del carrer del Nard de Sant Andreu de la Barca, després que la justícia hagi ordenat tirar a terra per segon cop part de casa seva. La clau per entendre aquesta història són les reformes que els Jurado van fer a l'habitatge el 2002, que incloïen una piscina, un porxo i una barbacoa, entre altres millores. Les obres estaven emparades per la llicència municipal corresponent, però els veïns de la casa del costat –la situada al número 6– van detectar que no s'ajustaven a la normativa i les van portar al jutjat. D'aquesta manera, es va originar un enrevessat procés judicial que ha fet caure en la desesperació la família Jurado. Sobretot perquè la seva veïna –la demandant en qüestió– és la dona d'un magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que, per a més inri, està adscrit a la sala que ha de decidir sobre el cas.

L'alt tribunal català va ser, precisament, el que va ordenar la primera demolició de les reformes, l'any 2007. El TSJC, com demanava la veïna, va anul·lar en primer lloc la llicència que l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca –demandat juntament amb els Jurado– havia concedit a la família el 2002, ja que les obres ocupaven més superfície de la que permetia la normativa urbanística. Pel que fa a les construccions en concret, l'alt tribunal va adduir que no respectaven la distància mínima preceptiva de dos metres respecte de les parcel·les veïnes i, finalment, el 2009 es van tirar a terra. El consistori va comunicar llavors al jutjat contenciós administratiu número 11 de Barcelona (encarregat del cas en primera instància) que ja havia executat la sentència del TSJC i va concedir una nova llicència als Jurado perquè refessin la casa, unes obres en què els demandats van vetllar pel compliment de la normativa.

El TSJC té l'última paraula

La família començava a respirar tranquil·la, però els seus veïns no van donar el tema per tancat i van recórrer una vegada més al jutjat per posar en qüestió el compliment íntegre de l'ordre d'enderrocament. En vista de la contradicció entre les parts, el jutjat va designar un pèrit judicial arquitecte per esvair els dubtes. L'expert, que va visitar la finca l'estiu del 2010, afirma en el seu informe que durant el reconeixement va comprovar “la veracitat de les demolicions efectuades” i manté que les construccions actuals s'ajusten a la normativa. El jutjat no ho va interpretar d'aquesta manera i el juny passat va dictar una interlocutòria en què ordena al consistori el compliment íntegre de l'ordre del TSJC i, per tant, que es torni a enderrocar part de la casa. L'Ajuntament va impugnar la resolució a través d'un escrit en què fa constar la seva “perplexitat” per la decisió i ara la pilota ha tornat a la teulada del TSJC i, en concret, de la sala en què està adscrit el marit de la demandant. El consistori al·lega en el seu recurs que el jutjat ha fet una apreciació “errònia i equivocada” de les proves i reclama al TSJC que revisi la documentació aportada al procés i també l'informe del pèrit. Les obres de demolició començaran el 28 de febrer, si no és que l'alt tribunal català decideix abans revocar la interlocutòria dictada pel jutjat.

“Passi el que passi, nosaltres no podem tirar a terra ni una pedra”, explica José Jurado, fill del matrimoni demandat. Afirma que, des que va començar el procés, s'han gastat uns 120.000 euros i que ja no tenen mitjans econòmics “ni per enderrocar ni per reconstruir” la casa, ja que són “una família modesta”. Jurado creu que han estat víctimes d'un “error judicial” i manté que una segona demolició suposaria “l'enfonsament de la família”. L'Ajuntament, per la seva banda, afirma que sempre ha actuat “respectant al màxim la legalitat” i que ha complert estrictament totes les resolucions judicials. De moment, i en espera que el TSJC es pronunciï sobre el cas, la urbanització de la Colònia del Palau de Sant Andreu de la Barca seguirà plena de pancartes que reclamen justícia per al número 8 del carrer del Nard.

LA FRASE

La família està KO econòmicament; passi el que passi, nosaltres ja no podem tirar a terra ni una pedra
José Jurado
Fill del matrimoni demandat

LA DATA

28.02.12
Es tornarà a enderrocar
part del número 8 del carrer del Nard, a Sant Andreu de la Barca.

La família reclama la revisió del procés judicial

La família Jurado ha reclamat formalment a la presidència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que revisi el procés judicial relatiu al número 8 del carrer del Nard, ja que considera que s'han produït “irregularitats” que cal investigar. La família creu que la sala de l'alt tribunal que ha de decidir en última instància sobre l'enderrocament de part de casa seva està “contaminada”, ja que el marit de la veïna que els ha demandat és un dels magistrats adscrits a aquesta secció.

Fonts del TSJC asseguren, però, que s'ha actuat amb molta cura per evitar suspicàcies i que s'està fent complir de manera rigorosa l'abstenció del magistrat en qüestió per garantir la valoració objectiva del cas. De fet, la ponència de les resolucions relatives a la casa del carrer del Nard s'ha deixat a les mans del president de la sala contenciosa administrativa del TSJC i no d'un magistrat de la secció.

Des que se'ls va comunicar que havien d'enderrocar per segon cop la casa, els Jurado no han parat de reclamar justícia i volen la suspensió cautelar de la demolició. Durant el procés han rebut el suport de familiars, amics i veïns, que els han ajudat a col·locar pancartes per la urbanització i els han acompanyat en accions de protesta, com ara cassolades. La família també té una pàgina de Facebook: RevolucióNard8.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Portu regala la Champions al Girona

Girona
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella