Societat

meteorologia

Rècord de calor durant el 2011

A Catalunya, la temperatura va ser 1,4 graus superior a la mitjana

El balanç anual definitiu de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) indica que l'any 2011 va ser el més càlid a l'Estat espanyol des que es registren aquest tipus de dades. En concret, la mitjana anual estatal va ser de 16 graus, és a dir, 1,4 graus per sobre de la mitjana històrica (període de referència 1971-2000) i 1 dècima per sobre de la temperatura del 2006, considerada fins ara la més alta a l'Estat.

El 2011 va ser molt càlid a pràcticament tot l'Estat, amb les úniques excepcions de Canàries i les Balears, amb dades més semblants a les mitjanes històriques. Les dades relativament més altes es van registrar a l'àrea sud de Castella-la Manxa, el País Basc, Navarra i el nord de Catalunya.

Les temperatures més elevades de l'any es van produir al final de la segona desena d'agost, amb uns valors extrems, el dia 19, de 42,5 graus a Morón de la Frontera i de 42 graus a Sevilla-San Pablo i Badajoz-Talavera la Real.

Catalunya va tancar l'any una temperatura mitjana 1,4 graus per sobre del registre històric, segons va confirmar ahir el delegat de l'Aemet a Catalunya, Antonio Conesa.

Un exemple de canvi

Les xifres permeten afirmar que 2011 “ha estat un dels anys més càlids de la història”, i de passada reforçar la idea que hi ha un canvi climàtic en marxa, va apuntar Conesa. Els valors “normals”, calculats a partir de les dades de més de 200 estacions de mesurament situades a Catalunya entre 1971 i 2000, han estat superats en diverses ocasions durant l'última dècada, ha recordat Conesa.

El mes d'abril va presentar una anomalia de 3,7 graus positius, seguit pels 2,7 graus de novembre i els 2,6 de maig, mentre que només el mes de juliol va presentar una anomalia negativa, amb 0,9 graus centígrads per sota de l'habitual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC