salut
El govern assaja a Lleida la descentralització de la gestió de la sanitat pública
Unifica la gerència de l'ICS a Lleida amb la dels hospitals de Santa Maria i Tremp
Fins ara, el govern no preveia unificacions amb ens sanitaris locals
El govern va fer ahir un primer pas en la descentralització de l'Institut Català de la Salut (ICS): a Lleida aquest organisme funcionarà a partir d'ara amb una direcció unificada amb l'empresa GSS, ens que gestiona els altres serveis hospitalaris públics de la demarcació. L'objectiu és que la gestió de l'ICS a Lleida obeeixi a partir d'ara a una lògica territorial, en coordinació amb els altres actors sanitaris de la demarcació. “Traslladem l'àmbit de decisió a Lleida, i això ens dóna una força que abans no teníem i de la qual ens podem beneficiar tant els ciutadans de Lleida com els professionals dels serveis sanitaris de la demarcació”, va argumentar ahir el director dels serveis territorials de Salut a Lleida, Antoni Mateu.
La nova gestió de l'ICS a Lleida i de GSS estarà a les mans de Jaume Capdevila, el qual nomenarà pròximament la resta de l'equip que dirigirà les dues institucions. L'ICS i GSS sumen a Lleida un total de més de quatre mil professionals, tenen un pressupost conjunt de prop de tres-cents milions d'euros i gestionen l'hospital Arnau de Vilanova (ICS), l'hospital de Santa Maria, també de Lleida (GSS), l'hospital de Tremp (assumit per GSS des del 2011), l'atenció primària (ICS) i altres serveis sanitaris. Segons Antoni Mateu, la unificació de la gestió permetrà racionalitzar els recursos sanitaris i equipaments, i facilitarà les sinergies entre serveis que fins ara funcionaven de manera diferent.
Salut ja havia fet pública la intenció de descentralitzar l'ICS. Però en cap cas s'havia anunciat que això es faria unificant la gestió amb organismes sanitaris locals.
El director gerent de l'ICS, Joaquim Casanovas, va avisar que el procés iniciat a Lleida no s'estendrà a d'altres territoris seguint el mateix esquema, ja que “cada zona té situacions molt diferents i aquí a Lleida s'ha donat el cas que les dues institucions poden treballar molt bé conjuntament”. En tot cas, el govern té clar que ha posat “la primera pedra” en un procés de descentralització que, sense calendari a la vista, “anirà evolucionant els pròxims anys”. Els responsables de Salut van anar amb peus de plom a l'hora de preveure les repercussions laborals de la unificació de gestió dels dos organismes. “De moment, només unifiquem la direcció. Cada pas que es faci a partir d'ara es farà d'acord amb els professionals i en benefici de tothom”, va dir Mateu.
LA FRASE
LA XIFRA
A Girona, 600 operacions menys
Del gener a l'octubre del 2011 es van intervenir, als hospitals de les comarques gironines, 599 persones menys que en el mateix període del 2010, ja que es va passar de 13.896 operacions a 13.297, segons les dades que el conseller de Salut, Boi Ruiz, va donar a conèixer en resposta a la pregunta parlamentària plantejada pel grup del PSC. La diputada socialista Marina Geli, que va fer públiques ahir les dades, va advertir ahir que aquesta xifra podria elevar-se fins al miler un cop tancat tot el 2011. “No entenem com el govern va decidir retallar el pressupost i deixar de fer activitat necessària”, va dir l'exconsellera. Així, va fer notar que mentre que alguns hospitals comarcals registren uns índexs de pèrdua d'activitat molt elevats, en d'altres puja lleugerament.