Societat

JOAQUIM OLIVER, “XARI”

PRESIDENT DELS AMICS DE SANT ANIOL D'AGUJA

“Cal actuar a Sant Aniol urgentment”

La seva entitat ha nascut per frenar el deteriorament de l'antiga rectoria i condicionar-la com a refugi excursionista

Una primera fase ha de servir per la intervenció que corre més pressa: refer-ne les parets i la coberta

En Xari és dels muntanyencs més coneguts del Pla de l'Estany. Membre del Centre Excursionista de Banyoles (CEB), presideix des de la seva fundació l'Associació d'Amics de Sant Aniol d'Aguja (Alta Garrotxa), entitat que aplega l'esmentat CEB i les associacions Terra Aspra, de Montagut, i Peu Alegre, de Sant Llorenç de Cerdans (Vallespir).

L'antiga rectoria de Sant Aniol d'Aguja està en estat ruïnós. L'associació que presideix Xari ha llançat un crit d'alerta i està liderant l'empresa difícil de salvar l'edifici i reobrir-lo com a refugi excursionista. Milers d'amants de la muntanya, de Catalunya i també de molts altres països, passen per aquest indret emblemàtic de l'Alta Garrotxa. El lema de la campanya és “Per un refugi amb cos i ànima”.

Què els va impulsar a constituir-se en associació?

Les tres entitats que vam crear l'associació ja fèiem la mateixa feina, per separat. Però vam veure que si ens constituíem en una sola entitat tot seria més senzill per organitzar coses, i a l'hora d'establir el conveni amb l'Ajuntament de Montagut i Oix i el bisbat, per la recuperació de la rectoria.

El projecte ja està redactat?

S'està acabant. És només una primera fase, que inclou el reforç de les parets i la construcció d'una coberta nova. Ara mateix, l'edifici és un perill. Cal actuar-hi urgentment. Pressupost? Voltarà els 300.000 euros.

I d'on trauran els diners?

(riu) Confiem que tard o d'hora n'aconseguim d'alguna entitat i de les administracions. Començarem la roda d'anar a buscar ajuda quan tinguem el projecte redactat. Junt amb el Consorci de l'Alta Garrotxa i l'Ajuntament de Montagut i Oix anirem a trucar portes i explicarem que Sant Aniol rep una gran afluència de gent i que això suposa un perill mentre l'edifici estigui tan malament. Vam crear la figura del soci col·laborador, que paguen 10 euros. En tenim cap a 200.

S'han marcat un calendari?

L'ideal seria començar a la tardor perquè, com deia, són unes obres urgents. Ara, això dependrà dels diners... A banda d'això, nosaltres continuem treballant en el manteniment de la zona, per exemple, estassant l'entorn de l'ermita i la rectoria. Ara ens hem proposat fer-hi un camp de treball cada segon diumenge de mes, sobretot per anar arranjant el camí.

Nota si la societat és sensible en relació amb aquest tema?

En el món excursionista, sí. El que passa és que a vegades costa una mica que ens creguin. Per això ens agradaria començar les obres aviat, perquè la gent veiés que la cosa va de debò, que no som quatre il·luminats romàntics.

Fa poc van organitzar un concert per recaptar fons. Quines altres activitats tenen previst fer?

Possiblement repetirem el concert a Sant Llorenç de Cerdans i a Banyoles. A part, en les activitats habituals de les tres entitats aprofitem per fer campanya i recollir aportacions econòmiques.

S'està redactant el pla especial de l'Alta Garrotxa. Què n'opina?

S'hi hauria de preveure més protecció del paisatge i la manera d'enfocar el futur de la vida dels seus habitants. Si ens centrem en Sant Aniol, s' hauria de reordenar les activitats que s'hi porten a terme. Recordem el fort impacte de la massificació durant l'estiu, per exemple... El pla també hauria de trobar un equilibri entre aquest vessant popular i la protecció de l'espai. En el primer esborrany del redactat, semblaria que la cosa ja va per aquí però ens preocupa el fet que també s'hi apunta el fet de voler regular activitats tant tradicionals com el mateix aplec, per exemple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.