Societat

pirineu

Neu mal repartida

La nevada millora les pistes d'esquí però només Vaquèira dóna per garantida la temporada

Les previsions apunten a fred intens, sobretot a partir de dijous, amb neu i glaçades en cotes baixes i en qualsevol lloc del país

Mai no plou al gust de tothom. I el mateix passa amb la neu. La nevada que des de dissabte a la tarda ha estat caient al Pirineu ha fet respirar a unes estacions d'esquí que amb prou feines han pogut obrir pistes forçant al màxim els canons de neu artificial enmig d'un paisatge muntanyenc més propi de la tardor que del mes de gener. També els hotelers estan satisfets, però sense exageracions. El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Juan Antonio Serrano, va indicar ahir que la neu ha caigut de manera desigual i la temporada continuarà complicada en comarques com el Pallars i l'Alta Ribagorça si no hi ha més precipitacions i més regulars els dies vinents.

L'estació més afortunada ha estat l'estació aranesa de Vaquèira-Beret. En 36 hores van caure gruixos d'entre 1 i 2 metres de neu pols a l'estació, que s'acumulen sobre unes pistes que ja havien entrat en una situació positiva a finals de desembre i que ja obren al 100%. El director de l'estació, Robert Buil, declarava ahir a aquest diari que l'estació ja té prou neu fins que acabi la temporada. Una situació que contrasta amb la del mes passat, quan l'obertura es va ajornar fins a un anormal 20 de desembre. Les institucions araneses es van plantejar sol·licitar la declaració de zona catastròfica per l'absència total de neu en el Pont de la Puríssima i la perspectiva que la situació continués per Nadal.

Fora de la Val d'Aran, la nevada no ha estat tan generosa. I com més ens desplacem a llevant, menys s'ha notat. A Boí Taüll han aconseguit gruixos de 30 a 75 centímetres, segons les cotes, però la neu no permet obrir noves pistes, ja que les que no tenien neu artificial no tenen prou base perquè la neu de les precipitacions del cap de setmana s'hi mantingui. L'estació ribagorçana manté obertes 13 de les 48 pistes.

Idèntica situació es dóna al Pallars. Ha emblanquinat les estacions i ja tenen per fi un aspecte hivernal. Però els 20 centímetres caiguts des del cap de setmana no són suficients perquè les pistes en què hi havia neu artificial puguin obrir, ja que sense base prèvia es pot fondre de seguida. Tot dependrà dels dies vinents, segons un portaveu de Sky Pallars, empresa de la Generalitat que gestiona aquestes dues estacions pallareses. A la Molina, ja al Pirineu gironí, la nevada ha passat pràcticament desapercebuda. Com en la resta d'estacions, continuen pendent del part meteorològic d'aquesta setmana.

LA XIFRA

-5
graus
és la mínima prevista avui a Vielha. Es preveu que les nevades continuïn al Pirineu a partir de 1.000 metres.

Setmana gèlida a Catalunya

La nevada al Pirineu del cap de setmana i les baixes temperatures d'ahir han estat l'avantsala d'una setmana que es preveu que sigui la més gèlida des que va començar l'hivern a Catalunya. La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya és que les temperatures continuïn baixant avui, que a partir de dijous toquin fons i que el cap de setmana es mantinguin extremadament baixes amb una altra entrada d'aire polar. La causa és un potent anticicló que s'ha situat a Escandinàvia i que enviarà, aquests dies, una massa d'aire molt fred a tota l'Europa Occidental. Amb aquesta situació, s'espera que avui continuïn les precipitacions febles i moderades al Pirineu a partir dels 1.000 metres i que a l'Empordà l'entrada d'aire fred i humit a la tarda pugui fer nevar en cotes baixes, de fins a 400 metres. A partir de dijous, els models meteorològics divergeixen entre ells, però tot apunta a la possibilitat de l'arribada de més precipitacions a partir de dijous que, afegides a les baixes temperatures en tot el territori, podria fer nevar en cotes molt baixes en qualsevol punt del país, incloent-hi les comarques del prelitoral i les litorals. De moment, l'aperitiu s'ha centrat en les comarques del Pirineu lleidatà i la Cerdanya. Els gruixos més destacats de neu nova han estat els 80 centímetres de Lac Redon (Val d'Aran), els 56 de Certascan (Pallars Sobirà) i els 51 centímetres de Sasseuva (Val d'Aran); seguit de Vielha, amb 36 centímetres, Lladorre (Pallars Sobirà), amb 22 cm i Malniu (Cerdanya), també amb 22 centímetres. A l'Empordà també van caure algunes volves de neu el diumenge a causa de l'entrada de vent fred i humit.

Per culpa de la neu, ahir estava tancat el Port de la Bonaigua i en quatre carreteres araneses més calia circular amb cadenes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós