Societat

Allotjament d'urgència

El fred provoca que uns 60 indigents dormin cada dia en una pensió contractada per la Paeria

Pocs usuaris habituals i el pla Iglú permet que no hi hagi límit de freqüència

“Dormo en bancs i edificis perquè no tinc casa,però un llit és un llit i aquest hostal està bé”

Entre 60 i 70 persones dormen cada nit en un hostal que fa les funcions d'alberg municipal de Lleida. I és que aquestes nits de temperatures sota zero s'ha disparat el nombre d'usuaris que es resguarden en aquest establiment, quan la mitjana de l'hivern se situa per sota de les 40 persones.

No hi ha límit de dies per anar-hi mentre estigui activat el pla Iglú, d'atenció a persones sense sostre i baixes temperatures nocturnes. La resta de l'any sí que només es permet l'allotjament durant tres nits, segons expliquen tècnics municipals. El servei dóna dret a llit i esmorzar, i des de la posada en marxa del pla Iglú d'enguany ja s'hi han allotjat prop de 300 persones.

“Un llit és un llit i aquest hostal està bé”, deia en José, un home barbut i força deixat. “Dormo en bancs i edificis perquè no tinc casa, però tampoc sóc d'aquí, sóc de tot arreu.” Poca cosa més i aquest home de poques paraules s'endinsa cap a l'alberg. Molt poca gent ahir a primera hora de la nit. “Juga el Barça i fins més tard no hi ha més moviment”, explicava un veí de la zona.

Una de les novetats d'aquest any, tot i que ja es va testar l'hivern passat, és la denominada “baixa exigència”, segons el tinent d'alcalde de Serveis Personals, Josep Presseguer, que permet als usuaris del servei anar-hi pel seu compte i inscriure's en la pensió per passar-hi la nit. Fins ara, només hi tenien accés els indigents que hi anaven acompanyats de la Guàrdia Urbana o els Mossos, i que aquests trobaven dormint en caixer automàtics, sota els ponts o en portals d'edificis. El motiu del canvi, segons Presseguer, és que “aquests dies de més fred s'havia d'aplicar més tolerància”. Tot i això, els tècnics que gestionen l'alberg expliquen que l'allotjament és voluntari i que a vegades la policia es troba passavolants que es neguen a acceptar l'ajuda i es queden al carrer.

Les mateixes fonts expliquen que molts indigents tenen associades malalties mentals o addiccions, i en aquests casos els agents insisteixen per evitar riscos per a la salut d'aquestes persones. La passada nit, però, una persona va preferir un caixer a l'hostal.

Lleida és una de les ciutats pioneres en aquest servei pels durs hiverns i, per tant, segons el regidor, en aquestes alertes de fred siberià no s'articulen mesures excepcionals, com fan altres ciutats.

L'hostal, situat al Centre Històric, és privat, però treballa des de fa uns anys per la Paeria gairebé en exclusiva. Obre a les nou del vespre i són cinc treballadors municipals els que s'encarreguen de gestionar-lo, amb una sola persona de la pensió. Aquests empleats també tenen la missió de controlar els hostes i veure si algun cas pot ser susceptible d'un projecte de reinserció social. Tot i les precàries situacions personals, no es registren incidents. Igualment, tot i la gratuïtat del servei i la manca de límits d'ús, són escassos els “clients” habituals. No s'hi troba gent o famílies sense llar a causa de la crisi, ja que aquests són derivats cap a altres programes d'atenció.

Empleats de la Paeria confirmen que atenen rodamóns que s'estan a Lleida només uns dies. “I potser ara s'hi queden més dies perquè fa molt fred, però deixes de veure'ls al cap de pocs dies”, segons les mateixes fonts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.