Societat

Els serveis, al límit

El fred rebenta canonades d'aigua, malmet les calderes de gas i fa que milers d'usuaris quedin durant hores sense llum

Es registren ràfegues de 163,8 km/h

Anuncien que les temperatures seran més baixes

Farà fred, fred i més fred. Després de la controvertida nevada de dijous i el vent gèlid de divendres, ahir Catalunya es va llevar amb algunes de les temperatures més baixes de les últimes dècades concentrades al Pirineu i Prepirineu, però que segons les previsions es poden superar aquesta matinada. Les conseqüències directes d'una altra glaçada sí que es van començar a notar amb un augment de les avaries dels serveis bàsics. En aquest sentit, entre divendres i ahir Gas Natural va atendre 155 clients de Girona que es queixaven del mal funcionament de la caldera de gas. Els problemes principals es van localitzar en barris com Sant Narcís, l'Eixample i Santa Eugènia. A l'hora de tancar aquesta edició, una seixantena d'abonats estaven sense servei a causa de l'acumulació de partícules de pols als filtres a causa de l'augment de la demanda de gas, que des de l'onada de fred siberià que encara es manté.

Pel que fa al subministrament elèctric, ahir 980 abonats de Barcelona es van quedar sense llum i es van atendre 1.500 avaries. L'episodi amb més afectats va ser a Lleida, una ciutat en què 5.800 clients d'Endesa del barri de Cappont també van veure com els fugia la llum durant unes hores. Prop de 1.500 persones a Girona, Tarragona i Lleida també van tenir talls en el corrent elèctric. Divendres al vespre la meitat nord del municipi d'Arenys de Mar, al Maresme, es va quedar sense electricitat per un excés de consum. Cap a 2.000 abonats van haver de passar fred fins a mitjanit, quan es va restablir el servei del tot. Al barri de la Font de la Pòlvora, a Girona, 266 també divendres van quedar sense llum fins a la matinada d'ahir, dissabte.

Tot i això, la xarxa elèctrica en cap cas no va arribar a les saturacions ni als límits de consum rellevants, tal com van informar a Endesa. La companyia va destacar que havia alertat tot el personal i que en previsió de donar resposta a possibles incidències, ho ajornava fins la setmana vinent.

Un altre dels entrebancs en els serveis va ser el del subministrament d'aigua. La gelada va rebentar canonades a diverses poblacions del litoral i prelitoral, com Terrassa, Sabadell, Granollers i Mataró. A la capital del Maresme es van atendre 113 incidències principalment als barris de la Llàntia i Cerdanyola Nord. Ahir el telèfon d'emergència 112 va rebre 256 trucades relacionades amb el fred. D'aquestes, 69 van ser per incidents de trànsit, 57 van ser a causa d'avaries o fuites d'aigua, 65 van ser per manca de subministrament elèctric i 31 van ser per culpa de gel a la via.

Fred fins dimarts

L'onada de fred siberià sembla que ha trobat caliu en la geografia catalana. Les mínimes registrades a alguns punts del Pirineu van ser les més baixes en dècades. En són exemple els -23 graus de Boí (2.353 m), a l'Alta Ribagorça i els -22,9 graus de Salòria (2.451 m) i Espot (2.519), situades al Pallars Sobirà en són una prova. Però la sensació intensa de fred també es va deixar notar amb força a a les zones més altes del prelitoral, així com en alguns punts de la Catalunya central. A peu de platja, però, els -6,7 graus de Malgrat de Mar també van evidenciar una temperatura no gens habitual. El vent també va bufar al matí amb ratxes molt fortes en zones de muntanya i als dos extrems del país amb velocitats de a 163,8 km/h a Portbou (Alt Empordà), de 151,2 km/h a Espot (Pallars Sobirà) o 122,1 km/h a Vilanova de Meià (Noguera). Tot i que ha glaçat arreu del país, al Servei de Meteorològic de Catalunya destaquen que en la majoria de casos no es tracta de temperatures excepcionals, ja que el vent que ha anat bufant al llarg de tota la nit ha impedit l'estancament de l'aire i que hi hagi més refredament a les zones més baixes. En qualsevol cas, les previsions indiquen que l'onada de fred durarà com a mínim fins dimarts, tot i que la temperatura tendirà a pujar lleugerament a partir de dilluns. Avui hi haurà nevades, que es preveuen febles, al Pirineu occidental i a la zona dels Ports. A Protecció Civil es mantenen en alerta en relació amb el pla Procicat per onada de fred i vents forts a tot el territori i del pla Inuncat per inundacions per onades a la costa de l'Alt i Baix Empordà, Selva i Maresme.

LES XIFRES

163,8
km/h.
és la velocitat més alta del vent, registrada ahir, i correspon al municipi de Portbou, a l'Alt Empordà.
-23
graus
és la temperatura més baixa registrada durant la matinada de dissabte a Boí, a l'Alta Ribagorça.
8.280
abonats
són, almenys, els que ahir van tenir talls en el subministrament elèctric arreu del país.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró