LA CRÒNICA
DE LLEIDA
De les pedres en fan pans
Un parell de vegades m'ha passat que, tot circulant en cotxe pel Pallars Jussà, m'he trobat un grup de gent plantada al voral de la carretera, ben vestits, amb americanes i calçat de ciutat, d'aspecte estranger, mirant expectants les roques de les serres i prenent notes sobre plànols cartogràfics que s'estenen més enllà del que poden allargar dos braços humans. Són tècnics de petrolieres enviats per les seves empreses per veure de prop les diferents capes geològiques que es poden trobar al subsòl de mig món i que en aquest territori de bellesa rocosa i solitària la naturalesa, a còpia de terratrèmols i d'erosions fluvials, ha deixat a la vista de tothom.
És impossible que en una comarca com el Pallars Jussà passin desapercebudes les visites d'aquests tècnics internacionals que passegen pels turons desolats en minibusos de vidres tintats i amb carpetes sota el braç amb el logotip de multinacionals que amb un sol esternut fan trontollar el PIB dels països de mig món: Shell, BP, Repsol... “Més o menys en vénen uns mil cada any”, calcula l'alcalde de Tremp, Víctor Orrit, comptant-hi no només els tècnics de les petrolieres sinó també els universitaris i investigadors de la branca de la geologia.
Ell i la resta de dirigents polítics de la comarca estan disposats a treure tot el suc possible d'aquest modest turisme científic. Al Jussà no hi ha petroli, ni turisme de platja ni de neu ni indústries que facin rodar amb comoditat l'economia. Però precisament és en llocs així on la gent al final s'espavila i, si convé, de les pedres en treuen pans. No poden posar-los-hi una catifa vermella, als científics internacionals, però sí que hi han muntat una subseu de l'Institut Geològic de Catalunya. La subseu es troba en un local provisional cedit per l'Ajuntament de Tremp mentre es construeix la seu definitiva, i a més de servir per als treballs geològics de la mateixa Generalitat, també pretén ser un centre de serveis per a les petrolieries i les universitats interessades en la geologia pirinenca. Aquesta setmana, el secretari de Territori i Mobilitat, Damià Calvet, signava en nom de la Generalitat un conveni amb Repsol perquè la petroliera faci servir el centre i alhora hi aporti diners i material tècnic. En preparen més amb altres petrolieres. Després de la firma, els representants de Repsol van assegurar que amb l'acord multiplicaran la seva presència a la zona.
No sé com ho veuen vostès. Però un país que sense tenir petroli atreu petrolieres és un país d'una tenacitat rocosa i indestructible.