Societat

Desplaçaments forçosos i exilis a l'Europa del segle XX

Seminari sobre les imatges i les representacions dels desplaçaments forçosos i els exilis d'Europa al segle XX a l'Institut Jean Vigo de Perpinyà el divendres 2 de març

La Cinémathèque Euro-régionale Institut Jean Vigo de Perpinyà, el MUME de La Jonquera, el Museu Memorial del Camp de Ribesaltes i les universitats Via Domitia de Perpinyà i de Girona van començar el 2010 un programa titulat Desplaçaments forçosos i exilis a l'Europa del segle XX. Aquest programa incloia tres seminaris i un simposi. El primer seminari es va celebrar al MUME l'octubre de 2010. El segon al Museu Memorial de Ribesaltes el setembre de 2011. El tercer, dedicat a les imatges i les representacions dels desplaçaments forçosos i els exilis d'Europa al segle XX, tindrà lloc a l'Institut Jean Vigo de Perpinyà el divendres 2 de març de 2012.

Aquest seminari reuneix investigadors, cineastes i artistes visuals per tractar d'etiquetar un corpus d'imatges de tot tipus: pintures, escultures, fotografies, pel·lícules, per identificar el conjunt d'una representació, la de l'exili. La investigació en història de l'art, els testimonis de l'època o d'artistes contemporanis serà una oportunitat per caracteritzar l'originalitat d'un discurs a través d'enfocaments únics. En particular ens qüestionem sobre l'evolució, al llarg del temps, de les representacions, les relectures fetes per cada època dels signes i les imatges que van intentar mostrar però també de veure de quina manera avui dia creadors i artistes s'esforcen per comprendre, per les seves obres, com el passat ha marcat el present.

El 28 de febrer, la projecció de Liberté, de Tony Gatlif (2010), marcarà el to del seminari al qual seguirà l'1 de març la pel·lícula de Claire Angelini, inspirada en el camp de de Ribesaltes La Guerre est proche (2011).

El matí del 2 de març serà dedicat a les relectures dels historiadors d'obres contemporànies d'aquests desplaçaments forçats i, de manera més general, a la relació entre l'art i el testimoni de l'exili. A la tarda s'analitzarà l'enfocament d'artistes, aquí i ara, enfrontats a la memòria dels desplaçaments forçats i dels exilis.

Les projeccions i seminari es faran a l'Institut Jean Vigo, Arsenal -Espace des Cultures Populaires al número 1 del carrer Jean Villedent de Perpinyà. La inscripció és gratuïta a [email protected]

El programa complet es pot descarregar al web del MUME de La Jonquera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.