Societat

pirineu

Cinc incendis simultanis castiguen el Pirineu

Els focs declarats ahir al Pirineu de Lleida i de la Franja obliguen a desallotjar uns dos-cents cinquanta veïns de nuclis de muntanya

El vent s'uneix a l'extrema sequedat dels terrenys

Ahir va ser una jornada negra al Pirineu. Cinc incendis simultanis importants, i uns pocs més de petits, van cremar prop d'un miler d'hectàrees i van estendre l'alarma al Pirineu de Lleida i de la Franja, i van obligar a desallotjar unes 250 persones de diversos nuclis de muntanya. Unes 90 van poder tornar a casa a dormir però la resta hauran passat la nit a fora.

La força del vent, amb ratxes d'entre 60 i 120 km/h al Pirineu de Lleida, va impedir que els mitjans aeris poguessin treballar amb seguretat en l'extinció. I la sequedat que arrosseguen els terrenys per la falta de pluja va convertir prats, boscos i matolls en combustible que feia avançar el foc a gran velocitat i per zones de difícil accés per als mitjans terrestres, els únics que podien treballar.

Només un dels cinc incendis es va poder donar per controlat ahir al vespre.

Aquestes pèssimes condicions està previst que continuïn almenys fins avui al migdia, quan el vent podria afluixar. Tot i això, s'espera un cap de setmana de fort vent a tot el Pirineu i a l'Empordà.

El primer i més greu dels incendis es va declarar al migdia, i al vespre ja havien cremat prop d'un miler d'hectàrees i quatre focs continuaven descontrolats.

El més important es va declarar al Baix Pallars (Pallars Sobirà), a prop del nucli de Peramola. L'incendi es va iniciar a dos quarts d'una i es va estendre ràpidament, fet que
va obligar a desallotjar els petits nuclis de Bresca, Useu i Baén, i a mantenir confinats dins les cases els de Peramola. El foc també va amenaçar el nucli de Gerri de la Sal, el més important de la zona, però fins ahir al vespre no havia calgut prendre cap mesura especial. Els veïns, això sí, van haver de veure amb impotència com el foc cremava algunes granges. Al vespre el foc ja s'havia estès per unes 550 hectàrees i continuava fora de control.

També avançava anit sense control l'incendi del Pont de Suert (Alta Ribagorça). Al vespre havia cremat 150 hectàrees, però continuava molt viu i fent-se fort en una zona de difícil accés. La carretera N-260 en aquest punt continuava tallada a la nit.

A l'Alt Urgell es van declarar dos incendis: un a Coll de Nargó, al municipi de Montanissell, on es van cremar unes 70 hectàrees, que els bombers van donar per controlat a la tarda. A Calbinyà, al terme de les Valls d'en Valira, el foc va cremar un centenar d'hectàrees i continuava avançant ahir al vespre. Efectius dels bombers d'Andorra es van unir als catalans en les tasques d'extinció.

Per últim, als municipis ribagorçans de Castanesa i Montanui, a la Franja de Ponent, un cinquè incendi va obligar a desallotjar cinc nuclis poblats.

LA XIFRA

470
bombers
treballaven a la nit: 150 del govern aragonès a la Ribagorça, i 320 de la Generalitat als altres quatre incendis.

Les línies elèctriques, en el punt de mira

Ahir no es van donar cap explicació oficial sobre la causa dels incendis. Al Pallars, Coll de Nargó i la Ribagorça algunes fonts apuntaven als cables d'alta tensió tombats a causa dels forts cops de vent.

No hi consta cap ferit tot i la violència del foc

Malgrat tractar-se de focs virulents i inesperats, i que es van produir en zones de nuclis i masies aïllades, durant tota la jornada d'ahir no va quedar constància de cap veí ni cap bomber ferit.

Tremp demana als ciutadans que es tanquin a casa

A Tremp, els altaveus del municipi van difondre durant la tarda la recomanació de tancar finestres i evitar exposar-se al fum, especialment les persones amb asma i malalties respiratòries.

Albergs de Sort i Tremp, a punt per als incomunicats

La carretera N-260 entre Gerri i Sort va estar tallada fins al vespre. A Sort i Tremp els ajuntaments van posar els albergs a disposició de les persones que no poguessin tornar a casa.

L'alerta es manté màxima per tot el dia d'avui

El govern mantindrà avui activada la fase d'emergència del pla Infocat. El conseller d'interior, Felip Puig, ha suspès els actes que tenia per avui per seguir de prop la lluita contra els incendis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Denuncien que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell continua combustionant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset limita les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

L’incendi de Vila-sana crema 5 hectàrees de canyissar i afecta espècies d’ocells

VILA-SANA