Ribera d'Ebre
Els dubtes de la marihuana
Més de 200 veïns de Rasquera assisteixen a les jornades convocades per l'Ajuntament per explicar el pla anticrisi
L'alcalde, Bernat Pellisa, deixa la militància d'ERC i el càrrec de conseller comarcal
La legalitat de la plantació de cànnabis, la seguretat de la instal·lació, els ingressos que rebrà l'Ajuntament de Rasquera de l'Associació Barcelonina Cànnabis d'Autoconsum i altres qüestions, com la necessitat d'aigua del cultiu de marihuana, són alguns dels temes que els veïns d'aquest municipi de la Ribera d'Ebre van esclarir en la primera jornada del fòrum del cànnabis, que l'Ajuntament va fer a porta tancada per preservar la intimitat dels rasquerans. “Són dues jornades dirigides exclusivament al poble, que necessita intimitat”, va manifestar l'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, just abans de començar el fòrum. Segons el govern local, la població està confosa perquè s'han publicat informacions “no del tot correctes”. “El projecte va molt més enllà del cànnabis, plantegem un projecte de participació”, va dir l'alcalde.
Més de 200 veïns van acudir a la convocatòria de l'Ajuntament, molts dels quals ja convençuts de les virtuts del projecte. “Em sembla molt bé la iniciativa, es plantarà la marihuana de forma controlada”, va assenyalar Pere Clement, que ja té molt clar quin serà el seu sentit del vot en la consulta del 10 d'abril. “Ens expliquen les excel·lències del pla de dinamització per combatre la crisi, però per arribar a la conclusió final ens falten les dades econòmiques”, va dir Pere Alcoverro. En la sessió d'ahir van intervenir l'alcalde, el doctor en medicina Juan Carlos March (que serà el director de l'empresa municipal Rasquerana Recerca i Investigació del Cànnabis), un enginyer agrònom i un parell d'advocats. El fòrum continuarà avui al vespre amb un documental sobre els usos lúdics i terapèutics de la marihuana. I abans del 10 d'abril es faran més sessions, obertes a tothom, sobre el cànnabis. “Fins al dia de la votació donarem tanta informació com faci falta als veïns perquè voten de forma democràtica, això no és una república bananera”, va apuntar Pellisa en resposta a les crítiques que ha rebut de CiU.
El govern local assegura que cada hora que passa el projecte guanya adeptes al municipi. I n'és una prova els 250 currículums que ha rebut l'Ajuntament durant els darrers dies i l'oferta de 25 finques agrícoles perquè l'Ajuntament les pose a disposició de les entitats de fumadors de cànnabis. No tots els currículums són de gent de la població, sinó que també veïns de municipis propers confien a trobar un lloc de treball a Rasquera. “Hem aconseguit un impacte econòmic de 2,4 milions d'euros”, va dir Pellisa, en referència al volum d'informacions de Rasquera que han sortit als mitjans de comunicació aquestes darreres setmanes.
Tant és el volum de feina que se li gira a l'alcalde, que ha renunciat al càrrec de conseller comarcal. “He de dedicar-me exclusivament al poble”, va explicar. També s'ha donat de baixa de la militància d'ERC per evitar que es polititze el projecte. “De moment no s'ha polititzat, però vull evitar que s'arribe a aquest extrem, encara que vull deixar clar que no renego dels meus principis”, va subratllar Pellisa.