Societat

catalunya

Foc d'encenalls

De la primera reunió del gabinet de crisi contra els incendis només en surt el compromís d'estudiar un possible avançament de la campanya forestal

El govern preveu ara una primavera plujosa que reduiria el risc

El govern afluixa l'alarma després d'haver comparat la situació amb la del 1994

De moment no s'anuncien mesures dràstiques. Un dia després de comparar la situació “excepcional” dels boscos amb la dels greus incendis del 1994, el govern de la Generalitat ha optat ara per la prudència i no s'ha compromès, per ara, a cap canvi substancial en la política anti-incendis ja programada. L'única decisió del govern serà estudiar, si s'escau, un possible avançament de la campanya forestal. En lloc de començar el 15 de juny, ho podria fer l'1 de maig, si és necessari.

Això implicaria mobilitzar abans el nombre d'auxiliars de bombers i de mitjans aeris que es posen a disposició de les possibles emergències en els mesos de més risc d'incendi forestal. Normalment, els primers auxiliars de bombers i mitjans aeris s'incorporen el 15 de maig, un mes abans de l'inici oficial de la campanya. Amb l'avançament a l'1 de maig, tots aquests efectius haurien d'estar operatius quinze dies abans del que és habitual.

Aquest avançament incrementaria els costos de la campanya. El govern ja ha començat a fer els càlculs que li suposaria si això s'arriba a considerar necessari. En un principi, el govern tenia previst gastar-se aquest any 20 milions d'euros en la prevenció i extinció d'incendis, una xifra semblant als 22 milions de l'any anterior. Ara valorarà l'oportunitat d'ampliar-la.

Ho va anunciar ahir la vicepresidenta del govern, Joan Ortega, en declaracions recollides per l'agència ACN després de la reunió del primer gabinet de crisi provocat per la situació dels boscos catalans arran de la sequera. El gabinet de crisi es va anunciar dimarts al Parlament i la precipitació de la seva primera reunió feia pensar en mesures urgents. No ha estat el cas. Almenys en aquesta primera sessió de treball. El gabinet de crisi es reunirà cada dimarts i inclou representants de les conselleries d'Interior, Territori i Sostenibilitat, Agricultura i Empresa i Ocupació.

El Departament de Territori i Sostenibilitat s'encarregarà d'elaborar les previsions; el d'Agricultura, de la prevenció, i el d'Empresa i Ocupació, de procurar la contractació dels efectius en el cas que s'acordin.

Tot i el panorama negre dibuixat dimarts per Felip Puig, que va al·ludir als incendis dels estius del 1994 i el 2005, amb els boscos ressecs i fàcilment combustibles, la vicepresidenta, Joana Ortega, va apaivagar ahir l'alarma i va assegurar que les previsions “són esperançadores” i anuncien una primavera que serà més plujosa del que és habitual. El gabinet de crisi, però, es posarà en la pitjor de les situacions, i d'aquí el compromís d'estudiar avançar la campanya a l'1 de maig. El gabinet s'ha creat arran dels incendis que entre dijous i dilluns han cremat 1.500 hectàrees a Catalunya, en l'hivern més sec registrat des del 1914.

El detingut pels focs de Vilopriu es declara innocent dels càrrecs

Joan Portell, àlies en Vilopriu, el veí de Sant Jordi Desvalls que dimecres va ser detingut com a sospitós d'haver provocat tres petits focs (que en total van cremar 500 metres quadrats) i per haver intentat encendre'n un altre a Vilopriu la nit de divendres de la setmana passada, es va acollir al seu dret a no declarar davant dels Mossos i avui és previst que l'interrogui el jutjat número 4 de la Bisbal d'Empordà. L'home es declara innocent i no admet l'autoria dels incendis, segons la seva defensa.

Una acusada de provocar un incendi al Pallars

Els Mossos van detenir ahir una dona de 46 anys veïna de Montardit de Baix, al terme de Sort (Pallars Sobirà), acusada d'haver provocat l'incendi que diumenge va cremar a la zona tres hectàrees de massa forestal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Portu regala la Champions al Girona

Girona
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella