Societat

L'Alba, la nena que va ser brutalment apallissada pel seu padrastre, torna amb el seu pare

El cas de la nena maltractada de Montcada i Reixac va commocionar la societat el març del 2006, quan la nena de cinc anys va ingressar en coma a la Vall d'Hebron

Des del Nadal, la nena, que té una discapacitat del 90%, passa els caps de setmana a Osca

L'Alba, la nena de Montcada i Reixac que va quedar greument lesionada després de rebre una pallissa brutal del seu padrastre el març del 2006 quan només tenia cinc anys, ha començat a passar els caps de setmana amb el seu pare biològic, després d'aconseguir recuperar-se “inesperadament” en un centre d'acollida especial.

El pare d'Alba, Álvaro Luis Caldas, ha celebrat que, “lluny de tot pronòstic, l'Alba s'ha convertit en una dona”, malgrat que els metges que la van tractar van arribar a diagnosticar-li un estat de mort cerebral.

Des del Nadal passat, la nena passa els caps de setmana a casa del seu pare, a Ontiñena (Osca), i està previst que en un breu període de temps pugui deixar de ser tutelada per la Generalitat, que garanteix la cura de la menor en un centre de Catalunya pròxim a la frontera amb l'Aragó, al qual va ser traslladada l'any passat per estar més a prop del seu progenitor.

L'Alba, el cas de la qual va commocionar l'opinió pública i va provocar un enduriment del sistema de detecció del maltractament infantil, pateix un greu deteriorament de les funcions cerebrals i una paràlisi total de la part dreta del cos, per la qual cosa s'ha de desplaçar en cadira de rodes i depèn totalment de terceres persones, com seguirà succeint en el futur.

“La mà esquerra li permet dominar la cadira en espais amplis i m'acompanya a passejar i a comprar al supermercat, cosa que li agrada molt”, ha explicat Caldas, descrivint l'Alba com una nena molt alegre i afectuosa.

Els forts cops que el seu padrastre li va fer al cap li van causar un trastorn del llenguatge -escrit i verbal-, tot i que actualment pot comunicar-se mitjançant algunes paraules, gestos i pictogrames.

“Té un llibre amb el qual pot expressar els seus sentiments i parlar amb la gent. Si vol anar al lavabo ho indica assenyalant el dibuix d'un inodor o si alguna cosa li agrada molt, marca una cara somrient”, ha dit el pare, concretant que Alba entén tot el que se li diu i comença a articular frases.

La petita, que va estar tres mesos ingressada a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, té una discapacitat del 90%, tot i que el seu progenitor insisteix que “ha millorat molt” des que li van donar l'alta hospitalària.

Així i tot, ha recordat que l'Alba pot patir complicacions en qualsevol moment a causa de la pèrdua d'os cranial, que li provoca un baix nivell de defenses i li facilita possibles infeccions.

Valoració de la DGAIA


La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), responsable de la tutela de l'Alba, ha valorat “molt positivament” l'actitud i la col·laboració del pare biològic, tot i que ha recordat que la nena requereix d'un centre d'atenció especial que no existeix a Osca, per la qual cosa el trasllat definitiu al domicili encara haurà d'esperar.

Fonts de la DGAIA han ressaltat els “grans beneficis” que suposa per a la nena poder estar a prop del seu pare, que segueix immers en el procés de recuperació de la tutela per haver-la perdut en el passat, quan la mare va refer la seva vida amb l'agressor.

Tercer grau el Nadal del 2013


El 17 de novembre del 2009, el Tribunal Suprem (TS) va rebaixar cinc anys la pena a la mare de l'Alba, còmplice dels maltractaments duts a terme per la seva parella, passant de 20 a 15 anys de presó.

Abans, l'Audiència de Barcelona havia declarat provat que, amb el consentiment de la mare, el padrastre de l'Alba va agredir la petita de manera continuada durant mesos, a més de lligar-la a una cadira per obligar-la a empassar-se els seus propis vòmits, una situació que va culminar el 4 de març del 2006, quan va ingressar en coma a la Vall d'Hebron després de rebre una pallissa brutal.

El desembre del 2013 està previst que la mare de l'Alba, interna en una presó de màxima seguretat a Saragossa, rebi el tercer grau penitenciari pel seu bon comportament, per la qual cosa la condemna real podria quedar reduïda a la meitat, ha lamentat Termes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.