Societat

Rebuig unànime al cabal de l'Ebre que proposa la CHE

El govern assegura que els 106,9 metres cúbics per segon incompleixen la directiva marc d'aigua europea

La reducció del volum d'aigua al tram final del riu pot permetre un transvasament

La proposta de cabal ecològic de l'Ebre que preveu el pla hidrològic de conca no agrada gens a les Terres de l'Ebre, que consideren que és una agressió al territori xifrar el cabal ambiental en 106,9 metres cúbics per segon a la desembocadura. És una aportació hídrica mínima similar a l'actual, que no permetria corregir els problemes ambientals de regressió i subsidència del Delta.

El territori no està sol. La Generalitat també va manifestar ahir el seu rebuig al cabal ecològic, tot i que no va concretar quina serà la seua estratègia per aconseguir que l'Estat incremente l'aportació d'aigua. “No tolerarem que es rebaixen artificialment els cabals ambientals del riu en el seu tram final per fer viable un transvasament de l'Ebre”, va dir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, al Parlament.

Els tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua analitzaran en detall la proposta de la CHE, que inclou un cabal ambiental inferior a Tortosa que a la desembocadura, on afegeix les aportacions hídriques dels canals de reg. Uns cabals que entren en contradicció amb els proposats per la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, i aprovats pel Parlament, que distingeix entre anys secs i humits amb una aportació d'entre 7.305 i 12.783 hectòmetres cúbics anuals. “La proposta de la CHE preveu uns cabals infinitament inferiors”, va assenyalar el delegat del govern a l'Ebre, Xavier Pallarès. En aquest sentit, el govern sosté que el cabal ecològic fixat incompleix la directiva marc d'aigua europea, que determina que primer s'ha d'establir el cabal ambiental i després atendre les demandes hídriques.

Per la seua banda, ERC va fer públic ahir que portarà la proposta de la CHE a la Comissió Europea per veure si vulnera la directiva marc d'aigua. “Sembla que primer es volen atendre els compromisos de noves concessions i després, determinar el cabal mínim”, va manifestar el president d'ERC a l'Ebre, Gervasi Aspa. I el PSC va presentar ahir mateix una proposta de resolució al Parlament perquè el govern insti la CHE a ampliar el cabal ecològic. “La CHE no ha tingut en compte els criteris tècnics i científics”, va dir la diputada socialista Núria Ventura. També ICV es va afegir a les crítiques contra la CHE i el diputat Salvador Milà va fer una crida a la unitat als partits catalans per defensar el tram final de l'Ebre.

El pròxim mes de maig la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) celebrarà l'11a assemblea del moviment social, en què es concretarà l'estratègia de lluita. De moment, la PDE ha reclamat al govern que convoqui la Comissió per a la Sostenibilitat de l'Ebre.

LA FRASE

A l'Ebre no hi sobra ni una gota d'aigua i cal garantir un cabal adequat per evitar la regressió del Delta
Lluís Recoder
CONSELLER DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT

LA XIFRA

80
metres cúbics per segon
és el cabal fixat per la CHE a Tortosa durant sis mesos a l'any, que dificultaria la navegació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Lloret de Mar

L’ambient dels indians envaeix tots els racons del centre de la ciutat

Lloret de Mar
Vidreres

Tres dies sense aigua en algunes zones d’Aiguaviva Parc

Vidreres
Urbanisme

Obre un punt d’informació sobre la remodelació de la Rambla de Barcelona

Barcelona
societat

Els interins surten al carrer per reclamar passar a ser indefinits

barcelona
societat

La façana de l’antic teatre Odèon ja llueix els colors originals

girona
salut

Els SSIBE lamenten que es posi en dubte la gestió sanitària al Baix Empordà

palamós
Cassà de l Selva

Quim Nadal inaugura la Fira del Tap i del Suro fent una crida a tornar a les arrels

Cassà de la Selva
regne unit

Caterina de Gal·les reapareix en públic

barcelona
SOCIETAT

Barcelona posa més papereres antigavines i d’autocompactació

Barcelona