Societat

CONCA DE BARBERÀ

L'esquerda sota el poble de Barberà s'eixampla

“Els tècnics afirmen que no hi haurà una catàstrofe, però també que no hi ha cap precedent”, sosté l'alcalde

A 30 metres de fondària, on arriben els mesuradors, el terra es continua movent sota Barberà de la Conca. Des que fa mig any l'Institut Geològic va començar els estudis per determinar les causes i possibles solucions al problema, les esquerdes a la trentena de cases afectades s'han eixamplat un centímetre. La gran esquerda de 250 metres, que creua el poble, s'ha paralitzat cap a l'oest, però possiblement s'està engrandint per la zona est.

Segons Ramon Ribas, l'alcalde, els han assegurat “que no hi haurà una catàstrofe, com ara un corriment general de terres, però també que no hi ha precedents de res semblant”. Els tècnics van presentar les primeres conclusions dels estudis als veïns, que “estan angoixats, perquè el moviment s'ha reduït, però no s'ha aturat, i en algunes cases afecta l'estructura”. L'Institut Geològic continuarà els estudis durant tot el 2013. Entre altres observacions, farà cales als edificis més afectats, per veure com es comporta el sòl que n'afecta els murs. Malgrat que els tècnics i el consistori els ho han desaconsellat fins que no concloguin els estudis, alguns veïns ja han començat a fer obres majors de reparació. L'assegurança no els ho cobreix: “Ho hem intentat, però és complicat, perquè no se sap encara la causa de les esquerdes.”

El factor clau és als aqüífers

Barberà és un poble ric en aigües subterrànies i, tot sembla indicar que el problema ve d'aquí. “Ens en falten més dades, i la secada dels darrers mesos no ha ajudat a recollir-ne, però sembla que està relacionat amb els pous i possibles rius a les capes freàtiques”, explica Ribas. La presència d'argiles toves al substrat d'algunes parts del poble també contribueix a disminuir la capacitat de càrrega dels edificis. L'Institut portarà a terme un altre estudi a la quarantena de pous de jardins i horts, i continuarà amb els mesuraments dels moviment del sòl. L'Ajuntament, seguint els consells dels tècnics, revisarà tota la xarxa de pluvials i aconsella als particulars que facin el mateix. El consistori ha creat una regidoria d'Aigües.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES