Societat

BERNAT PELLISA

ALCALDE DE RASQUERA

“La nostra lluita no és únicament el cànnabis”

“No hem enganyat a ningú, vam exposar a Hisenda que una part dels ingressos per retornar el préstec provindrien de l'empresa municipal RRICA, que rebrà els diners de la plantació de cànnabis”

“Fa nou anys que sóc alcalde i hi ha treballs que vull deixar encaminats; per les festes d'agost faré pública la meua decisió”

Més jornades
El juliol que ve l'Ajuntament de Rasquera obrirà un altre període d'informació pública. En aquest cas, però, no només es tractarà del pla contra la crisi, sinó que també s'abordarà l'incendi de la serra de Cardó i les seues conseqüències.L'alcalde considera que és necessària la gestió forestal per evitar grans incendis com el del maig passat, que va cremar més de 3.000 hectàrees. Admet que el foc és un element del paisatge i que el risc zero no existeix. D'altra banda, el ressò mediàtic internacional de la plantació de cànnabis ha atret inversors al poble, segons l'alcalde. Així, hi ha una proposta per fer-hi un càmping.
Les mesures cautelars han de ser a curt termini, demanem celeritat a la justícia

Els darrers dos mesos l'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, ha evitat parlar públicament del pla contra la crisi i de la plantació de marihuana que assegura que ha de permetre eixugar el dèficit municipal, que arriba als dos milions d'euros. Tant si la plantació de cànnabis es posa en marxa com si no ho fa, Pellisa sosté que el nom de Rasquera ha pegat la volta món i ara són capaços d'atreure inversors.

Per què el silenci dels darrers dos mesos?
El projecte ha seguit el seu procés, però era necessari actuar sense fer soroll. La fiscalia va demanar més informació; a més, l'advocat de l'Estat va presentar un contenciós administratiu i es van adoptar unes mesures cautelars que implicaven suspendre l'empresa municipal Rasquerana de Recerca i Interpretació del Cànnabis (RRICA) i el contracte amb l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum. Hem recorregut contra aquestes mesures cautelars però encara no ens han respost.
I quan resoldran les al·legacions presentades a la creació de RRICA?
El 28 de juny farem un ple en què respondrem a les al·legacions presentades. Entenem com a al·legació també el contenciós de l'Estat i, a més, n'ha presentat el grup de CiU i una veïna del poble. Estem en dies clau.
L'empresa municipal tirarà endavant?
Estic convençut que RRICA tirarà endavant, però sense cometre cap il·legalitat. Les mesures cautelars han de ser a curt termini, per això demanem celeritat a la justícia. Una petició que també fem a la fiscalia.
El pla d'ajust de l'Ajuntament fa servir com a aval els ingressos de la marihuana, un pla que va ser aprovat però que ara Hisenda diu que revisarà...
El préstec ja ha estat concedit, tot i que la nostra sorpresa va ser majúscula, i hi ha proveïdors que han començat a cobrar. Hisenda ens va aprovar el pla, mentre que a altres ajuntaments els el va suspendre en primera instància. Entenc que s'ho van mirar, si ara diuen que ho han de revisar que ho facin, però que quede clar que no hem enganyat a ningú.
Quins ingressos preveu el pla d'ajust de RRICA?
Vam sol·licitar un crèdit de més de 700.000 euros. Els ingressos que provenien de RRICA eren de 350.000 euros entre els anys 2013 i 2014, als quals afegíem 51.000 euros anuals de subvenció de la Diputació i 60.000 euros anuals més per una actualització del cadastre en rústica.
L'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum ja va fer un primer ingrés a l'Ajuntament i es preveia que en fes un altre al juliol; es manté aquest calendari?
No han pogut plantar la marihuana i la intenció era que ho poguessen fer a final d'abril. Hem aconseguit, però, que Rasquera sigui coneguda i hi ha inversors que s'han interessat pel poble, sobretot estrangers. La nostra lluita no és única i exclusivament el cànnabis, això és una conseqüència del pla contra la crisi, que ha donat a conèixer Rasquera. Hem despertat interès internacional i ens hem sentit molt respectats.
Ha decidit ja si presentarà la dimissió i quan ho farà?
Tinc molt clar el que haig de fer. Fa nou anys que vaig prendre possessió de l'alcaldia i hi ha treballs que he de deixar encaminats, com ara el pla urbanístic. Això no vol dir que em perpetue a l'alcaldia; el 4 d'agost, per les festes majors del poble, faré pública la meua decisió.
A Rasquera es manté la fractura social?
Hi ha una calma tensa, també provocada per l'incendi. Entenc els que van votar en contra del projecte perquè moralment no els sembla bé, però hi ha qui va votar en clau política i de destrucció. Els últims mesos hem guanyat credibilitat i la desgràcia de l'incendi ha posat en evidència coses de les quals fa anys que parlàvem. No som una banda de freakies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
brasil

Almenys 67 morts en els aiguats al sud del país

barcelona
medi ambient

Pla a Sitges per reduir les 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic